Pizza ze szparagami i kozim serem

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 15 min pieczenia

Pizza ze szparagami i kozim serem

Opis przepisu

Pizza ze szparagami i kozim serem to bez wątpienia jedno z moich ostatnich odkryć smakowych. Smakuje wręcz wybitnie!

Domowa pizza wraz ze szparagami, wyrazistym kozim serem, czarnymi czy zielonymi oliwkami to połączenie idealne. Póki jeszcze trwa sezon na szparagi zielone i białe, korzystajmy z nich ile wlezie!

Przepis na: Pizza ze szparagami i kozim serem

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)

Ciasto:

  • 300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej
  • do podania oliwa z oliwek extra virgin

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 200 g startej mozzarelli
  • kilka zielonych szparagów
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g sera koziego
Wyślij emailem

Pizza ze szparagami i kozim serem - przepis krok po kroku


Krok 1

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłej wody oraz dodajemy łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Z ciasta możecie przygotować jedną większą lub dwie mniejsze, cienkie pizze. Foremkę do pizzy smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto podsypujemy kaszą manną, aby było bardziej chrupiące.


Krok 2

Szparagi myjemy, obcinamy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

Na ciasto nakładamy przecier pomidorowy i go rozsmarowujemy. Posypujemy ziołami prowansalskimi i startą mozzarellą. Na wierzchu układamy odcedzone szparagi, oliwki oraz kozi ser. Piec przez 12-15 minut w temp. 220 stopni. Po upieczeniu podajemy z oliwą extra virgin.

Smacznego!


Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments