ObiadyPizzaPrzekąski

Pizza ze szparagami i fetą

Podrzucam Wam kolejny pyszny pomysł na romantyczną kolację – a mianowicie pizzę ze szparagami, boczkiem i fetą! 🙂 Ostatni raz jadłam ją w tamtym roku w jakieś pizzerii i jak zobaczyłam w warzywniaku ładne, zielone szparagi to od razu wiedziałam co z nich przygotuję.

Domowa pizza ze szparagami, boczkiem i fetą jest ciekawa w smaku, całkiem inna niż ta tradycyjna na bazie sosu pomidorowego. Lubię eksperymentować w kuchni, więc cieszę się, że udało mi się odtworzyć ten smak jaki jadłam rok temu. Pizza jest naprawdę pyszna, chrupiąca po bokach i bardzo wyrazista w smaku.

Do mojej pizzy polecam wam wypróbować czerwone, wytrawne włoskie winko – Ruffino Chianti ze sklepu Dobrewino.pl. Charakteryzuje się ono delikatnym, rozłożystym, intrygującym i jednocześnie typowym dla stylu chianti aromatem fiołków i owoców wiśni, śliwki, truskawki oraz papryki i tytoniu. Ma bardzo przyjemny owocowy posmak, a także błyszczącą, rubinowo-czerwoną barwę. Ruffino Chianti jest rozpoznawane przez miłośników wina na całym świecie jako ambasador Toskanii. Było to pierwsze wino winnicy, produkowane juz prawie 140 lat. To wino to synonim prawdziwego Chianti.

Przepis na: Pizza ze szparagami i fetą

 Przygotowanie: 90 min  Pieczenie: 12-15 min

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ciepłego mleka
  • 270 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej typ 00)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 150 g startej mozzarelli
  • 4 plasterków boczku
  • 6 zielonych szparagów
  • 2 łyżki posiekanego sera Feta

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Szparagi gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy.

Ciasto podzieliłam na dwa kawałki (dwie cienkie pizze lub jedna większa na grubszym cieście). Foremkę do pizzy smaruję oliwą z oliwek, a ciasto podsypuję kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę. Następnie smarujemy śmietanką wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Następnie posypujemy większością startej mozzarelli, nakładamy plasterki boczku, szparagi oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na wierzch nakładamy resztę startej mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i piec przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii lub oregano. Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Dobrewino.pl

Print Friendly, PDF & Email
Close