Murzynki i piernikiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Piernik z powidłami

Uwielbiam przepisy Siostry Anastazji. Dziś jeden z nich- pyszny piernik z powidłami i polewą z mlecznej czekolady. Jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych, a bardzo pozytywnie możecie zaskoczyć bliskich na różnych okazjach np. na zbliżających się teraz świętach, które są już tuż tuż 🙂

Polecam zaglądnięcie na tego linka : https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Przepis na: Piernik z powidłami

 Przygotowanie: 20  Pieczenie: 60 min  Łącznie: 80 min 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 450 g mąki
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Piernik z powidłami
Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku.  miód oraz jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty miksera dodając suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. 


Piernik z powidłami
Krok 2 

Dodajemy miód oraz jogurt naturalny.


Piernik
Krok 3

Zmniejszamy obroty miksera dodając suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Białka ubijamy w osobnym naczyniu ze szczyptą soli, przekładamy do masy, mieszamy za pomocą łyżki.


Piernik z powidłami
Krok 4 

Gęstą masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną sreberkiem lub papierem do pieczenia keksówki. Piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.


Piernik z powidłami
Krok 5 

Upieczony piernik kroimy na trzy części wzdłuż. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Łączymy w całość,gdy przestygnie to polewamy polewą czekoladową. Smacznego! 


Piernik

Piernik z powidłami



Dobrze wypieczone święta

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

2 Comments

  1. Coś z tym przepisem jest nie tak. Moje ciasto się zważyło po dodaniu jogurtu. Upiekłam mimo to ale zakalec. Do kosza. Szkoda produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close