W ostatniej chwili zdecydowałaś/eś się na upieczenie pierniczków? Te pierniczki last minute na bank Ci się spodobają! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Super jeżeli będziesz mieć foremki w kształcie gwiazdek, a ostatecznie wytnij po prostu kółka przy pomocy szklanek. Do środka ciasta dodałam konfiturę figową, ale równie fajnie się sprawdzi konfitura z pomarańczy.
Przepis na: Pierniczki last minute!
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 40
Składniki :
Ciasto:
- 80 ml miodu
- 2 łyżki zimnego masła
- 1 łyżka konfitury figowej Stovit
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąką, dodajemy przyprawę korzenną do piernika, konfiturę, kakao oraz cukier puder. Na środek dodajemy zimne masło, płynny miód, jajko, całość zagniatamy w gładkie, troszkę klejące ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 190ºC przez 10 – 12 minut lub do zarumienienia brzegów.