ObiadyRyby

Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

W Polsce zdecydowanie za rzadko je się ryby. Ich średnia konsumpcja ciągle znajduje się na niskim poziomie. Sama wiem po sobie, że najczęściej na obiad wybieram mięso, a głównie drób lub wieprzowinę. W letnie weekendy wybieramy się na pieczone pstrągi w Ojcowskim Parku Narodowym (okolice Krakowa). Są tam naprawdę bardzo smaczne, więc jesteśmy tam stałymi tubylcami.

Polakom brakuje głębokiej świadomości nt. ryb. Posiadają ograniczone zdolności kulinarne w tej kategorii. Pomimo tego, mają pewną wiedzę nt. wartości zdrowotnych tego produktu i czują się pewnie przygotowując znane sobie gatunki ryb zgodnie ze sprawdzonymi wcześniej przepisami.

Pstrąg Marinero, którego można kupić we wszystkich Biedronkach pochodzi także z gospodarstw (farm) zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych  – „naszych”, „lokalnych”, znajdujących się na terenie całej Polski (już w przyszłym roku oznaczony będzie certyfikatem “NASZ PSTRĄG”. Pakowany jest w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby.

Przygotowałam pieczonego pstrąga faszerowanego masełkiem czosnkowo-koperkowym wraz z ziemniakami, czerwoną cebulą, czosnkiem. Całość smakowała i komponowała się świetnie. Upieczonego pstrąga można lekko skropić sokiem z cytryny – pychota!

Przepis na: Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

Czas przygotowania Łącznie: 45 min

Liczba porcji Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 świeże Pstrągi Patroszone Marinero
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 4 ziemniaki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • cytryna

Pieczony pstrąg z ziemniakami 2
Krok 1 

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.

W małej miseczce mieszamy miękkie masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz posiekany koperek.  Do środka każdego pstrąga wkładamy masełko czosnkowo-koperkowe.


Pieczony pstrąg z ziemniakami 3
Krok 2 

Na środek foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy nasze nadziane pstrągi.

Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w plasterki, ćwiartki lub ósemki. Na blaszkę nakładamy także kilka ząbków czosnku, kropimy całość małą ilością oliwy.

Piec przez 20-25 minut w temp. 190 stopni C. Po upieczeniu skopić rybkę sokiem z cytryny.

Pieczony pstrąg z ziemniakami jest gotowy. Smacznego!


Pieczony pstrąg z ziemniakami 4

Pieczony pstrąg z ziemniakami 5

Pieczony pstrąg z ziemniakami 6

Pieczony pstrąg z ziemniakami 7

Pieczony pstrąg z ziemniakami 8

Wpis powstał ze współpracy z firmą Marinero

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Pieczony pstrąg z ziemniakami

Pieczony pstrąg to jedna z moich ulubionych dań z ryby. W letnie weekendy chętnie udaję się wraz z mężem do Ojcowskiego Parku Narodowego (okolice Krakowa) na pieczonego pstrąga. Muszę przyznać, że nadal podają tam najlepszego możliwego pstrąga 🙂 Jednak gdy pogoda nie dopisuje to sama przygotowuję takiego w domu. Jeżeli lubisz przepisy z rybą w roli głównej to zobacz też koniecznie przepis na: Pieczona ryba po grecku.

Close