vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Pieczona karkówka z żurawiną i morelami

Pieczona karkówka na słodko- z suszoną żurawiną i morelami. To jedno z moich ulubionych dań. Żurawinę uwielbiam pod każdą postacią, czy to w ciastach, czy jako dodatek do różnorakich mięs. Dobrze wypieczona karkóweczka jak dla mnie idealnie komponuje się na słono jak i na słodko więc użycie żurawiny i moreli sprawdziło się w stu procentach. Jeżeli planujecie zrobić prosty i wykwintny obiad np. na niedzielne, rodzinne spotkanie to ta propozycja na pewno wszystkich zachwyci i sprawi, że część osób będzie chciała sporą dokładkę.

Przepis na: Pieczona karkówka z żurawiną i morelami

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 18

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki mąki
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag suszonych moreli
  • sól
  • pieprz

Pieczona karkówka
Krok 1 

Karkówkę kroimy w grubsze plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni z łyżką oliwy podsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Lekko podsmażone plastry karkówki układamy w żaroodpornym naczyniu. Wlewamy pół szklanki wody, posypujemy suszoną żurawinę oraz morele. Piec około godzinę w temp. 170 stopni.


Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close