Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

4.8/5 (34 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min + 80 min pieczenia

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Opis przepisu

Nie wyobrażam sobie świąt czy większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, ale tym razem pokusiłam się o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki… Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie i smakuje tak samo czy w pierwszy dzień, czy to w drugim tygodniu. Takie są właśnie zalety domowych wędlin, pasztetów itp. Z reszta duma, że na stole wigilijnym, imieninowym stoi domowy pasztet sprawia, że każdy się nim zawsze częstuje i zachwala. Jeżeli nigdy nie robiłeś/aś sam pasztetu to myślę, że jest to najlepszy moment żeby to zmienić.

Przepis na: Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Składniki:

  • 5 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 8 kuleczek ziela angielskiego
  • 2,3 większe marchewki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 6 udek z kurczaka
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki smalcu lub masła
  • 80 g suszonych śliwek Bakalland
Wyślij emailem

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką - przepis krok po kroku


Krok 1

Pasztet drobiowy ze śliwką

Przygotowujemy zalewę, w której będzie się gotowało mięso przez ok 2 godziny. Do wrzątku dodajemy mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, łyżkę posiekanego lubczyku, marchewki, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia.

Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 4 razy wraz z czosnkiem oraz cebulą. Dzięki takiej ilości zmielenia po pierwsze pasztet będzie miał lepszą konsystencję, po drugie mamy gwarantowane, że później podczas jedzenia pasztetu nie znajdziemy żadnych małych grudek lub kości itp. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, 1/2 łyżeczki soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką.


Krok 2

Pasztet drobiowy ze śliwką

Można wyrabiać pasztet łyżką lub łatwiej dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, curry, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione.


Krok 3

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dwóch mniejszych keksówek. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Gdy już będzie umieszczone w foremkach to wkładamy w odstępach od siebie suszone śliwki, lekko dociskamy w mięso. Wierzch można jeszcze podlać kilkoma łyżeczkami wody z zalewy, w której gotowało się mięso. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni.

Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!


Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 34

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bedi
Bedi
4 miesięcy temu

Czy jest możliwość zastąpienia boczku czymś drobiowym ?

Goska
Goska
7 lat temu

Obowiazkowo go upieke na swieta, ostatnio go pieklam, nie dałam suszonej zurawiny tylko troszkę śliwki i był pycha Asiu 🙂

Guest
Guest
7 lat temu

Domowe pasztety smakują zupełnie inaczej niż kupne i wiemy z czego są zrobione. Wygląda apetycznie i z pewnością pięknie pachnie.