Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

5/5 (1 ocen)
Panna cotta z konfiturą

Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika.

Przepis na: Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 70 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • Naturalnie owocowe – brzoskwinie z marakują Stovit
  • kilka borówek
Wyślij emailem

Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową - przepis krok po kroku


Krok 1

Panna cotta z konfiturą

Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu.

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) wlewamy ją do gotującej się masy, dokładnie mieszamy.

Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził .

Deser przelewamy do kokilek, specjalnej foremki silikonowej itp. U mnie wyszło 6 deserków. Wkładamy do lodówki na około godzinkę, aż panna cotta stężeje.

Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, (uważamy  żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjąć na talerzyk.

Gotowy deser podajemy z ulubionym dżemem i świeżymi owocami.

Smacznego!


Panna cotta z konfiturą

Panna cotta z konfiturą

Panna cotta z konfiturą

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tala
Tala
1 miesiąc temu

A zna może pani przepis na kawową pannę cotte?

Tala
Tala
1 miesiąc temu

Ja próbuje zrobić. Zamiast cukru waniliowego dodam kawę. Zobaczymy co wyjdzie 😀

issa
issa
5 lat temu

uwielbiam ten deser