DeserySłodkości

Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika.

Przepis na: Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 70 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • Naturalnie owocowe – brzoskwinie z marakują Stovit
  • kilka borówek

Panna cotta z konfiturą
Krok 1 

Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu.

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) wlewamy ją do gotującej się masy, dokładnie mieszamy.

Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził .

Deser przelewamy do kokilek, specjalnej foremki silikonowej itp. U mnie wyszło 6 deserków. Wkładamy do lodówki na około godzinkę, aż panna cotta stężeje.

Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, (uważamy  żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjąć na talerzyk.

Gotowy deser podajemy z ulubionym dżemem i świeżymi owocami.

Smacznego!


Panna cotta z konfiturą

Panna cotta z konfiturą

Panna cotta z konfiturą

Print Friendly, PDF & Email
Tagi