DeserySłodkości

Panna cotta z dżemem wiśniowym

Kto potrafi się oprzeć takiemu deserkowi? Panna cotta z dżemem wiśniowym przygotowuje się bardzo szybko i smakuje naprawdę świetnie!

Przepis na: Panna cotta z dżemem wiśniowym

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 60 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • dżem z wiśni Stovit
  • kilka borówek

Panna cotta z dżemem
Krok 1 

Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu.

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) wlewamy ją do gotującej się masy, dokładnie mieszamy.

Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził .

Deser przelewamy do kokilek, specjalnej foremki silikonowej itp. U mnie wyszło 6 deserków. Wkładamy do lodówki na około godzinkę, aż panna cotta stężeje.

Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, (uważamy  żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjąć na talerzyk.

Gotowy deser podajemy z ulubionym dżemem np. wiśniowym.

Smacznego!


Panna cotta z dżemem

Panna cotta z dżemem

Panna cotta z dżemem

Panna cotta z dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close