Śniadanie

Pancakes z borówkami

Pancakes czyli takie grube, puszyste naleśniki amerykańskie na maślance. Tym razem mocno owocowe dzięki dodaniu świeżych borówek amerykańskich (ewentualnie można dodać mrożone). Z tego przepisu wychodzi około 8 placków – wszystko w zależności jakiej wielkości będą Twoje placuszki. Dodaj do nich pyszną konfiturę z borówek czy porzeczek, odrobinę jogurtu greckiego i będzie to śniadanko idealne! 🙂

Przepis na: Pancakes z borówkami

 Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki cukru pudru cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 garści borówek amerykańskich

Dodatkowo:

  • opcjonalnie jogurt grecki
  • konfitura z porzeczek lub borówek Stovit

Pancakes z borówkami
Krok 1 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub miksujemy na małych obrotach miksera do momentu połączenia się składników.

Na rozgrzaną patelnię (jeżeli macie teflonową patelnię to nie ma potrzeby smażenia pancakesów na tłuszczu) wylewamy po 1/2 chochelki masy. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi dodatkami jak owocowa konfitura, świeże owoce i np. jogurt grecki. Smacznego!


Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close