Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Pączki z ziemniakami

W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Niestety do rodzinnego domu pojadę dopiero za niedługo (jak szybko zdam sesję :)! ) i wtedy znowu będę rodzince przygotowywać frykasy.

Dziś proponuję wyśmienite pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Są dość puchate, pyszne, a z dodatkiem lukru z lekką nutką cytryny smakują rewelacyjnie. Polecam ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub z samego rana ponieważ nie można ich dodać do ciasta gdy będą jeszcze gorące. Wystarczy je gotować tak jak do obiadu, z dodatkiem soli, a gdy będą już miękkie to przeciskamy je przez praskę lub nawet ubijamy za pomocą ubijaka do ziemniaków- ważne aby nie miały grudek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na: Pączki z ziemniakami

 Przygotowanie: 90 Smażenie: 15 min  Łącznie: 105 min

 Liczba porcji: 24

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki czystej

Dodatkowo:

  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
  • 1 litr oleju

Pączki z ziemniakami
Krok 1

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.


Pączki z ziemniakami
Krok 2 

Po 10 minutach drożdże zdecydowanie powinny zwiększyć swoją objętość. Jeżeli tak się nie stało tzn, że trzeba zacząć od nowa bo np. drożdże mogły być stare, mleko zimne lub za gorące.


Pączki z ziemniakami
Krok 3 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie z ziarenkami laski wanilii), wbijamy jajka oraz dodajemy ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na końcu wlewamy drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy.


Pączki z ziemniakami
Krok 4 

Zagniatamy aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 


Pączki z ziemniakami
Krok 5

Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy mniejsze. Każdą wałkuję bardzo delikatnie na około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam kółka i odstawiam na 10 minut, aby znowu podrosły.


Pączki z ziemniakami
Krok 6

Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny. Smażymy pączki z obu stron po około 15-20 sekund. Wyciągnięte z tłuszczu pączki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe polewamy gęstym lukrem. Smacznego!


Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi