Przepis na pączki

4.7/5 (235 ocen)
Marzą Ci się idealne pączki? W takim razie korzystaj z tego przepisu! Przygotowuję je od lat i zawsze wychodzą mięciutkie, puszyste i rewelacyjne w smaku! Najczęściej nadziewam je tradycyjnie konfiturą różaną lub marmoladą, ale możesz skorzystać z innego nadzienia np. kremu czekoladowego lub pistacjowego.

Ilość porcji

25-30

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min + smażenie

pączki

Opis przepisu

Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc sprawdzony przepis na pączki Wam się z pewnością przyda! Jak dla mnie domowy, własnoręcznie wykonany pączek smakuje wtedy milion razy lepiej niż ten ze sklepu i muszę przyznać, że z każdym rokiem wychodzą mi one coraz smaczniejsze. Moje pierwsze próby ich wykonania były wprost tragiczne! Nie wstydzę się tego powiedzieć, ale były spalone, twarde, a właśnie chodzi o to żeby ciasto było lekkie jak piórko, delikatne, puchate oraz rozpływające się w ustach. Po wielu próbach dopracowałam ten przepis tak, że  tobie wyjdą idealne za pierwszym razem, jeżeli tylko będziesz się trzymać przepisu. Jeszcze wykonane z jasną obręczą dookoła – satysfakcja z siebie gwarantowana!

Tłusty Czwartek

Przygotowałam dla Was poradnik na pączki idealne! Zdaję sobie sprawę, że ile gospodyń tyle przepisów, ale ten przepis jest u nas w rodzinie już od wielu lat i muszę przyznać, że pączki wychodzą z niego genialne. Ten przepis na pączki z pewnością Wam się spodoba!

Przepis na: Przepis na pączki

Porady na start

  • Używam zawsze mąki do ciast drożdżowych np. Lubella, Mąka Basia itp.
  • Pączki przygotowuję zwykle na świeżych drożdżach, nie suszonych.
  • Mleko oraz jajka powinny mieć temp. pokojową, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
  • Ciasto na pączki jest luźne i odrobinę rzadsze niż tradycyjne drożdżowe, nie można je zbytnio podsypywać mąką.
  • Wyrabiam ciasto za pomocą miksera z hakiem przez minimum 5 minut, wcześniej wykonuję osobny rozczyn drożdżowy. Jeżeli widzę, że rozczyn nie podwoił swojej objętości tzn., że jest on źle wykonany lub drożdże były stare i nie ma sensu kontynuować ciasta, bo ono kompletnie nie urośnie.
  • Można nadziewać przed i po smażeniu, lecz zdecydowanie łatwiejsze po – przy pomocy szprycy, do którego można dodać ulubioną twardą marmoladę, krem czekoladowy, gęste powidła itp.
  • Wyrobione ciasto najlepiej formować ręcznie (u mnie się na to mówi, że je “kulamy” formując w idealną kulkę), jeżeli nie potrafisz to lekko rozwałkuj ciasto i wycinaj za pomocą szklanki.
  • Temperatura smażenia pączków to ok. 170-175 stopni i najłatwiej jeżeli posiadasz termometr cukierniczy, to naprawdę ułatwia usmażenie idealnych pączków.

Pączki – dodatkowe wskazówki:

  • Ta upragniona przez wszystkich jasna “obręcz” na pączkach powstaje gdy pączek jest idealnie wyrośnięty i lekki jak chmurka. To powoduje, że unosi się na powierzchni tłuszczu i zanurzony w nim jedynie do połowy, a nie opada na dno. Mitem jest, że przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia ma jakikolwiek na to wpływ. Najlepiej je smażyć w niższym ale szerszym garnku, tak aby pączek swobodnie w nim sobie pływał i nie dotykał dna naczynia.
  • Pączki smażymy partiami, one podczas smażenia rosną, więc potrzebują przestrzeni do wyrastania.
  • Niektórzy dodają do ciasta odrobinę spirytusu, a inni nie. Ja zawsze dodaję minimum jedną łyżkę (ewentualnie można dodać czystą wódkę). Dzięki temu ciasto nie chłonie tyle tłuszczu podczas jego smażenia.
  • Można je smażyć na oleju roślinnym lub np. smalcu.

Składniki:

Rozczyn:

  • 50 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 nieco czubata łyżka mąki pszennej

Ciasto :

  • 1 kg mąki pszennej np. typ 550-600
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
  • lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • około 1,5 l oleju
Wyślij emailem

Jak zrobić pączki?

Krok 1

rozczyn na pączki

Rozczyn:

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (30 g), dodajemy cukier (2 płaskie łyżki) oraz mleko w temp. pokojowej (ok. 50 ml) oraz mąkę (1 nieco czubata łyżka), mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, aż rozczyn zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie. Wtedy dodajemy go do pozostałych składników z kroku 5.


Krok 2

żółtka i cukier w misce

W misce miksujemy żółtka (6 sztuk z dużych jajek), jajko (1 sztuka), a także cukier biały (130 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka) lub cukier wanilinowy (również 1 łyżka).


Krok 3

masa jajeczna

Po 3-4 minutach miksowania na wysokich obrotach powinna powstać puszysta jajeczna masa.  


Krok 4

roztopione masło w garnku

Masło (100 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 5

składniki na ciasto na pączki

Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę (1 kg), a także dodajemy roztopione masło, masę jajeczną, mleko w temp. pokojowej (450 ml) oraz spirytus czy wódkę (1 łyżka).


Krok 6

wymieszane ciasto na pączki

Wyrabiamy przez około 5 minut na małych lub średnich obrotach robota planetarnego (można oczywiście także wyrabiać ręcznie, ale czas będzie trzeba wydłużyć). Ciasto nie powinno się raczej kleić do rąk. Staramy się nie podsypywać na tym etapie mąką.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.


Krok 7

ciasto na pączki po wyrośnięciu

Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 8

ciasto na pączki

Wyciągamy je z miski, lekko wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne i tylko lekko oprószyłam blat mąką.


Krok 9

dzielenie ciasta na równe części za pomocą wagi kuchennej

Dzielimy na równe części – każda moja kulka ważyła około 75-80 g. Z przepisu wychodzi 25-30 sporej wielkości pączków.

Oczywiście może ich wyjść dużo więcej jeśli podzielisz ciasto na kulki o mniejszej gramaturze np. 55-60 g.

Każdy kawałek “kulamy” formując z niego idealną kulkę.

Drugi sposób na formowanie pączków – szczególnie jeśli jesteś początkujący i nie umiesz zrobić równych kulek. Ciasto dzielimy sobie na dwie części. Każdą rozwałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy równomiernie na blacie lekko podsypanym mąką do napuszenia (około 30 minut).


Krok 10

kulanie pączków

Układamy pączki na ścierce oprószonej mąką. Każdą lekko spłaszczamy za pomocą dłoni.  


Krok 11

pączki przed upieczeniem

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut, aby się napuszyły.


Krok 12

smażenie pączków

Na patelni rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C – tutaj niezbędny będzie termometr cukierniczy, bez niego nie jest tak łatwo stworzyć idealne pączki, szczególnie jeśli nie ma się wprawy w smażeniu pączków. Jednak jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej. Następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn., że olej jest zbyt zimny.

Smażymy z obu stron na złoty kolor – ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony.


Krok 13

nadziewanie pączków

Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą (ja uwielbiam różaną) lub innym ulubionym dodatkiem. Ja dodatkowo posmarowałam moje pączki z wierzchu lukrem i posypałam skórką pomarańczową. Lukier przygotowujemy po prostu mieszając w miseczce 3/4 szklanki cukru pudru oraz 3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny.


przepis na pączki

pączki przepis

pączki z lukrem

pączki z marmoladą

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 235

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
85 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 miesiąc temu

Zawsze wychodzą idealne 🙂🙂

Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Najlepszy przepis na pączki 👍 robiłam już z różnych przepisów, ale ten przebił wszystkie inne. Pączki wyszły rewelacyjne. 😊

Róża
Róża
1 miesiąc temu

Bardzo wspaniały przepis, dziękuję. Wyszły cudowne pączusie, nie dawałam nic na górę pączków, bo nie lubimy z mężem dodatków, marmolada w środku robiona moimi rączkami 😊drożdże użyłam suche, bo nie miałam świeżych i zrobiłam pączki z połowy przepisu. Każdy pączek 80 g wagi.

IMG_20240208_121913
Asia
Asia
1 miesiąc temu

Pyszne, po prostu😄

IMG_20240208_180248
Martyna
Martyna
1 miesiąc temu

Przepyszne 🥰

inbound2218672958923165345
Madzia
Madzia
1 miesiąc temu

Po raz kolejny z tego przepisu. Pyszka🥰

IMG_0493
Sabina
Sabina
1 miesiąc temu

Bardzo fajny przepis. Polecam dla osób które pierwszy raz zmagają się z pączkami😀

Mar
Mar
1 miesiąc temu

Moje pierwsze w życiu….może nie są idealne ale przepyszne….nadziewane konfiturą malinową

inbound9175717261912369562
Paulina
Paulina
1 miesiąc temu

Jak kładzie Pani pączki na olej, wyrośnięciem w tłuszcz (odwrotnie niż rosną)?

Kate
Kate
1 miesiąc temu
Reply to  Paulina

Ja kładę zawsze odwrotnie niż rosną. Kładę na olej stroną, która była na górze podczas wyrastania.

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu
Reply to  Paulina

Ja kładłam i tak i tak, według mnie nie robi to różnicy

Kamila
Kamila
1 miesiąc temu

🙂

inbound6584843391575668649
Kamila
Kamila
1 miesiąc temu

Przepyszne ❤️❤️ serdecznie polecam.

Renia
Renia
1 miesiąc temu

Pączki z tego przepisu wyszły idealnie, ciasto mięciutkie i sprężyste,bardzo dziękuję za dokładny opis. Pozdrawiam serdecznie 🥰

Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Robiłam pierwszy raz z tego przepisu, nie zawiodłam się. Pączki wyszły przepyszne, puszyste i z „obrączką” – idealne!!! 🙂 🥰

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Witam czy mleko ma byc podgrzane czy tak jak Pani pisze w temp pokojowej?

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Dobrze dziekuje

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Jedno jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, zanim zniknęły w mgnieniu oka 😀 Zrobiłam z połowy porcji, na próbę i wyszły genialne!!! Jutro kolejna porcja 🙈 Pączki są delikatne jak chmurka, puszyste i w smaku wyśmienite. Przepis zostaje że mną na zawsze 🥰 Dziękuję 😀

IMG_20240206_182031
Ela
Ela
1 miesiąc temu

Wyglądają pysznie, ciekawi mnie jednak ilość drożdży, przeważnie jest 100 gram na kilo mąki a tu ledwie 30?

Ela
Ela
1 miesiąc temu

Dziękuję,na pewno wypróbuję 🥰

Barbara
Barbara
1 miesiąc temu

Polecam ten przepis, przepyszne pączusie, dzisiaj robione…..cudowne!!!🙂🥰

inbound5304277553006145241
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Rozumiem ,że w kroku 5 dodaje się rozczyn? Czytam już kolejny raz ten przepis i ani słowa o tym nie widzę 🤷🏼‍♀️może ja już nie widzę 🤔🙈

Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Ile wychodzi paczkow z prepisu?

Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Dziekuje bardzo 🙂

Julia.
Julia
1 miesiąc temu

Przepyszne pączki , bardzo szybko znikają z talerza 😊Przepis jest świetny wszystko krok po kroku wyjaśnione . Dziękuję i pozdrawiam 🥰

Messenger_creation_a408f735-59e0-41ae-9f8c-70b1316e9188
Julia.
Julia
1 miesiąc temu

Pierwsze moje pączki od podstaw robione z Pani przepisu i wyszły cudownie 🤩

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

A jakiego miksera Pani używa do wyrabiania ciasta na pączki?

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Dziękuję

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Witam, widzę w przepisie w składnikach 40g drożdży, a w opisie 30g. Ile powinno się użyć? 🙂

Madzia
Madzia
1 miesiąc temu

Robione wszystko zgodnie z przepisem. Wyszły piękne i pyszne 🙂🙂Dziękuję za przepis🙂

IMG_0463
Emilia
Emilia
1 miesiąc temu
Reply to  Madzia

Moje niestety nie wyszły. Też dziś 1 próba . Miały ciepło, zgodnie z przepisem, rozczyn idealny a ciasto klapa. Będę próbować 2 raz

Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

Dzisiaj zrobiłam pączki z Pani przepisu pychotka

inbound8024528527868735003
Izabela
Izabela
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Czy robiąc pączki z połowy porcji, musiałabym odjąć te 3 żółtka, a jedno całe jajko zostawić jak jest w przepisie? 🙂 Pozdrawiam

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

Wyszły przepyszne, polecam przepis.

IMG20240119172335
Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

Dzień dobry, czy mogę dodać rumu ? Nie mam ani wódki ani spirytusu ,😱 pozdrawiam

Marzena
Marzena
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Tak, rum też się nadaje. Nawet niektórzy dają ocet spirytusowy. Jeśli dobrze wyrobione ciasto to można wcale nie dodawać alkoholu.

Asia
Asia
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Możesz także nie dodawać alkoholu bo wyparuje szybciej niż paczek zdąży się zarumienić z jednej strony więc jest totalnie zbędny to mit z tym chlonieciem tłuszczu 🙂 jeśli ciasto jest dobrze wyrosniete to nie będzie chłonęlo tłuszczu 🙂

Asia
Asia
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Możesz dodać ocet jeśli nie masz spirytusu 🙂

HALINA
HALINA
1 miesiąc temu

Rum dodaje się do powideł.

Iza
Iza
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Ja chciałabym skorzystać z Pani przepisu na pączki,ale chciałabym spróbować je nadziać konfiturą przed usmażeniem. Czy wtedy zmienia się coś w przepisie? I ile czasu wtedy smażyć pączki? Czy też po 2 i pół minuty ,czy dłużej? Dziekuje. Pozdrawiam🙂

Magda
Magda
2 miesięcy temu

W końcu pączki jakie uwielbiam,zbite,konkretne. To będzie mój jedyny przepis. Są idealne 😋❤️

received_400186935871214
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Pączki puszyste, przepyszne, bardzo udany przepis, dziękuję 🙂

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Mega przepis , krok po kroku opisany więc nie ma prawa się nie udać. Moje wyszły smaczne i to się liczy : ) pozdrawiam

received_710020300667418.jpeg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Dziś pierwszy raz robiłam pączki sama 🙈 wiedziałam, że Pani blog mnie nie zawiedzie. Wyszły przepyszne ❤️ zniknęły wszystkie. U nas z budyniem kokosowym i dżemem 🤤 nadziewałam rękawem cukierniczym po upieczeniu

Gosia
Gosia
1 rok temu

Hej! Czy możesz polecić termometr cukierniczy? 🙂

Monika
Monika
6 lat temu

Puchate Ci wyszły 🙂

Magdalena
Magdalena
6 lat temu

JJutro je smażę 🙂 super poradnik!

Joanna G.
Joanna G.
6 lat temu

Wieczorem smażyłam te pączki i muszę przyznać, że nigdy wczesniej takie dobre mi nie wyszly 😛 Jestem zakochana!

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
6 lat temu

Wspaniałe pączki i ciekawe porady 🙂

Anna Rojek
Anna Rojek
6 lat temu

Niestety znalazlam tylko drożdże w proszku w Niemczech gdzie przebywam . To ile ich mam dodac ?

Iga Kraska
Iga Kraska
6 lat temu
Reply to  Anna Rojek

W Niemczech Znajdzie Pani świeże drożdże w Lidl
Koło mleka, masła 😉

Pączki

Tłusty Czwartek już za niedługo, a domowe pączki to obowiązkowy wypiek, który przygotowuję co roku na to święto. Jestem zdania, że taki własnoręcznie usmażony pączek smakuje 100 razy lepiej od tego ze sklepu. Do tego satysfakcja z jego wykonania jest ogromna! Uwielbiam robić domowe pączki, a później się nimi delektować. Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez zjedzenia chociaż jednego pączka. Jednak w sumie od czterech lat smażę je samodzielnie. Wcześniej byłam nieco do nich zrażona, bo nie wyszły mi za pierwszym razem tak jakbym chciała. Dlatego dzięki temu poradnikowi unikniesz wielu pomyłek i upieczesz swoje pączki idealne.

Pączki domowe

Moje pączki domowe najlepiej smakują w dniu smażenia. Ważne, aby ciasto drożdżowe było odpowiednio przygotowane, dzięki czemu po usmażeniu pączki wychodzą lekkie jak piórko, delikatne, puchate oraz rozpływają się w ustach. Jeszcze wykonane z jasną obręczą dookoła – satysfakcja z siebie gwarantowana! 🙂 Moje domowe pączki przygotowałam z kremem czekoladowym, ale równie dobrze możesz je nadziać marmoladą, kremem, czy ulubioną konfiturą.

Tłusty Czwartek

Przygotowałam dla Was poradnik na pączki idealne, dzięki któremu wyjdą każdemu! Jestem o tym przekonana, a z pewnością warto spróbować je zrobić samodzielnie. Jeżeli wolisz nieco prostsze wypieki na Tłusty Czwartek to wypróbuj moje pączki pieczone. W sam raz na ząb jako małe co nieco polecam mini pączki serowe lub ekspresowe pączki cytrynowe.

RozwińZwiń