vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Owocowy torcik na kruchym cieście

Pyszne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką. Tym razem super się sprawdziło jako torcik urodzinowy, który pomagała mi robić moja 7- letnia chrześnica 🙂 Wykonanie ciasta powinno Ci sprawić najmniejszego problemu. Ten przepis mam już od dawna, robiłam go wielokrotnie i kilka osób mnie o niego prosiło bo jest naprawdę bardzo smaczne.

Przepis na: Owocowy torcik na kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru )
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • szklanka owoców np. malin i jeżyn
  • cukier puder do oprószenia

Torcik owocowy
Krok 1 

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut. Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Krok 2 

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.


Torcik owocowy
Krok 3

Jeżyny i maliny myjemy. Na podpieczony spód nakładamy masę budyniową, a na nią owoce.


Torcik z owocami
Krok 4 

Na owoce zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

Kruchy torcik z owocami

Owocowy torcik na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close