DeserySłodkości

Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym

Odkąd wyjechaliśmy z mężem w tamtym roku do Rzymu i jadłam tam najlepsze w swoim życiu tiramisu, to dosyć często przygotowuję ten deser w swojej kuchni. Rzadko przygotowuję takiego “klasyka”, lubię eksperymentować i dodawać różne składniki. W sezonie letnim najczęściej dekoruję wierzch świeżymi owocami i do środka również przemycam soczyste truskawki czy maliny. W zimie dodaję ulubione dżemy czy konfitury, które również pasują tu jak ulał.

Przygotowałam przepis na owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym wraz z lekko karmelowym posmakiem i zapachem, dzięki temu, że dodałam syrop karmelowy do ponczu i masy. Jeżeli jednak szukasz tradycyjnego przepisu to kliknij tutaj: Włoskie tiramisu.

Przepis na: Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym

  Łącznie: 20 min + chłodzenie

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki syropu karmelowego (np. do kawy z Monini lub innej firmy)
  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1/2 dżemu z truskawek Stovit
  • garść płatków migdałowych do dekoracji
  • 2-3 kostki mlecznej czekolady

Poncz do biszkoptów:

  • 150 ml przestudzonego espresso
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki syropu karmelowego (np. do kawy z Monini lub innej firmy)

Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym
Krok 1 

Jajka wkładamy do małej miseczki i zalewamy je gorącą wodą. Wyjmujemy od razu i oddzielamy żółtka od białek. W naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Masa powinna być bardzo dobrze ubita, puszysta.


Przepis na owocowe tiramisu z dżemem
Krok 2

Do miseczki wlewamy kawę espresso, dodajemy cukier i syrop karmelowy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W osobnym naczyniu ubijamy białka (opcjonalnie ze szczyptą soli).


Przepis na owocowe tiramisu
Krok 3

Dodajemy następnie mascarpone i syrop karmelowy.

W dwóch większych lub czterech mniejszych układamy jedną warstwę okrągłych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, ok. dwie łyżki dżemu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Wierzch dekorujemy odrobiną startej czekolady i płatkami migdałowymi. W sezonie letnim dekorujemy wierzch świeżymi owocami. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Smacznego!


Owocowe tiramisu

Owocowe tiramisu

Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym

Warto wspomnieć, że jest to przepis alternatywny na tiramisu. Jeżeli ktoś lubi eksperymentować to ten przepis na owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym jest właśnie dla Ciebie 🙂 Deser jest lekki i nie jest bardzo słodki.

Close