CiasteczkaSłodkości

Orzechowe ciasteczka z dżemem

Lubicie ciasteczka z orzechami? Ja takie bardzo lubię, w szczególności ze słodkim akcentem jak np. wszelkiego rodzaju konfitury. Upiekłam już jakiś czas temu kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą brzoskwiniową. Ich wierzch udekorowałam roztopioną białą czekoladą oraz migdałem.

Przepis na: Orzechowe ciasteczka z dżemem

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g orzechów mielonych
  • 1 jajko
  • 130 g masła
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • kilka migdałów
  • 1/2 słoiczka konfitury z brzoskwiń Stovit

Orzechowe ciasteczka z dżemem
Krok 1 

Z zimnego masła, jajka, cukru, mąki, proszku do pieczenia oraz mielonych orzechów zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.


Orzechowe ciasteczka z dżemem
Krok 2

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Piec przez ok 10-15min w temp 200 stopni. Z ciasta wychodzi ok 50 ciasteczek.

Gdy przestygną to przekładamy je konfiturą, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz migdałem. Wkładamy do lodówki.


Orzechowe ciasteczka z dżemem

Orzechowe ciasteczka z dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Close