Przekąski

Oliwa oliwie nie równa… Jaką więc wybrać?

Niewiele osób potrafi rozróżnić więcej niż dwa typy oliwek: czarne i zielone. Jednak oliwki, tak jak każdy owoc, mają sporo odmian, a nawet setki…

Do najbardziej znanych:

  • hiszpańskich należą: Arbequina, Bical, Blanqueta, Cornicabra, Farga, Gordal Sevillana, Hojiblanca, Lemono, Manzanilla, Morrut, Nevadillo, Piqual.
  • Greckich:  Adriamitini, Amigdalolia, Chalkidiki, Kalamon, Koroneiki, Megaritiki, Mirtoia
  • Włoskich: Cipresino, Coratina, Frantoio, Grappoio, Intrana, Leccino, Lecin de Sevilla, Moraiolo, Pendolino, Santa Cateria, Taggiasca
  • francuskie: Picholine, Niçoise, Lucques
  • oraz mniej znane: tureckie, libańskie, amerykańskie

Czym się różnią? – Kształtem, wielkością i smakiem.

Wyprawę w poszukiwaniu oliwkowych smaków proponuję zacząć więc od Grecji!

To właśnie okolice Morza Śródziemnego są w stanie urodzić w pełni naturalne, najzdrowsze produkty spożywcze. Najlepszym tego przykładem jest grecka oliwa. Owoce pochodzące z tradycyjnych gajów oliwnych są pielęgnowane i zbierane z wielkim zaangażowaniem oraz troską. Grecka oliwa z oliwek uznała uznanie na całym świecie, dzięki swoim szerokim zastosowaniom.

Polecam Wam wypróbować oliwę premium z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłoczoną na zimno, elegancką i wyrafinowaną, o bardzo niskiej kwasowości poniżej 0,3%.

Mana Gea Extra Virgin stanowi świetne połączenie dwóch odmian oliwek “Athinoelia” i „Koroneiki”, które dają genialny, zrównoważony aromat oraz smak. Ta posiadająca certyfikat PGI oliwa jest bogata w składniki odżywcze, a także witaminy. Co ciekawe uzyskiwana jest bezpośrednio z ręcznie zbieranych oliwek i wyłącznie tradycyjną metodą przy wykorzystaniu środków mechanicznych.

Z takich ciekawostek, to oliwa Mana Gea Extra Virgin jest dostarczana do wybranych punktów sieci hoteli Hyatt oraz Kempinsky z uwagi na jakość.

Można ją kupić w sieci sklepów Auchan lub w internetowym sklepie Advancedfood (klik>>).

Pasuje świetnie między innymi jako dodatek do wielu sałatek (np. greckiej), bruschetty, pizzy, focacci, pomidorów, czy greckiej musaki (dania z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego).

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close