RecenzjeWarsztaty i recenzje

Olej sezamowy i mąka z sezamu

Olej sezamowy jest stosowany przy leczeniu wszelakich dolegliwości zdrowotnych. To prawdziwa bomba witaminowa. Jest przede wszystkim bogactwem białka, cynku oraz wapnia. Jego właściwości dotyczą głównie chorób sercowo-naczyniowych. Olej sezamowy zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, a także obniża poziom cholesterolu. Dzięki jego właściwościom, powinny sięgać po niego osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Sezam spowalnia proces powstawania tkanki tłuszczowej, a także zapobiega problemom miażdżycowym. Zawiera w sobie fosfor, magnez (wpływają one wspomaganie utrzymania prawidłowego bicia serca) i witaminę B (zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych), dzięki czemu jest to jeden z olejów, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Olej sezamowyprasa do oleju Yoda

mąka z sezamu

Olej sezamowy i mąka z sezamu

Olej sezamowy posiada jasny kolor, a także delikatnie orzechowy posmak. Jego piękny zapach sprawia, że pasuje idealnie do kuchni azjatyckiej oraz wszelakich sałatkach. Co ważne, można go spożywać jedynie na zimno, ponieważ nie nadaje się do smażenia.

Ze wszystkich olejów tłoczonych na zimno za pomocą mojej niezawodnej prasy do oleju Yoda lubię najbardziej domowy olej sezamowy. Posiada swój oryginalny, niepowtarzalny, orzechowy smak i zapach, który stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Przygotowany olej w domu może stać ok. 3 miesięcy w lodówce, ponieważ po tym czasie stanie się zjełczały. Natomiast oleje sklepowe stoją po prostu na półce przez wiele miesięcy.

Olej sezamowy

Właściwości oleju sezamowego:

  • naturalnie nawilża i odżywia przesuszoną skórę
  • posiada właściwości tonizujące, a także regenerujące
  • korzystnie wpływa na organizm
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje ciśnienie krwi
  • spowalnia tworzenie się tkanki tłuszczowej
  • zwalcza wolne rodniki
  • reguluje prace gruczołów wydzielniczych, w tym gruczołów łojowych
  • świetnie się sprawdza do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy

Właściwości oleju sezamowego

Mąka sezamowa

Domowe tłoczenie oleju, ma to do siebie, że nic się tu nie marnuje. Z sezamu tworzymy olej sezamowy, a z resztek (odpadów) robimy mąkę sezamową, która wychodzi lekko lepiąca, ale fajnie orzechowa w smaku. Moim zdaniem najlepiej pasuje do batoników musli czy domowego chleba.

Użyłam 500 g sezamu łuskanego, za który zapłaciłam 5,50 zł. Moja prasa Yoda ze sklepu Moc Soków wytłoczyła z tej ilości ponad 150 ml oleju sezamowego tłoczonego na zimno. Zaś po zmieleniu odpadów, powstało ponad 250 g mąki sezamowej.

Olej sezamowy i mąka z sezamu

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close