vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przekąski

Odrywany chlebek

Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny. Nie miałam dzisiaj pieczywa, mogłabym upiec zwykły chleb lub bułki lecz przypomniałam sobie o chlebku odrywanym, który widziałam na zszywce.pl. Ciasto oraz nadzienie jest bardzo szybkie i proste do wykonania, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Upiekłam go w keksówce, elegancko się odrywał, a zniknął tak szybko, że dobrze, że w ogóle zdążyłam zrobić zdjęcia na bloga 🙂 Idealnie nadaje się na sylwestrowy stół z przekąskami!

Przepis na: Odrywany chlebek

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Nadzienie:

  • masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich

Odrywany chlebek
Krok 1 

Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz pieprzu.


Odrywany chlebek
Krok 2 

Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.


Odrywany chlebek
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt długiego prostokąta.


Odrywany chlebek
Krok 4

Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.


Odrywany chlebek
Krok 5

Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 27-30 minut w temp. 180 stopni.


Odrywany chlebek

Odrywany chlebek

Odrywany chlebek

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close