Ciasta drożdżoweSłodkości

Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

Lubisz ciasto drożdżowe oraz maliny? To przepis specjalnie dla Ciebie! Takie odrywane bułeczki drożdżowe z malinami spokojnie mogą Ci zastąpić drugie śniadanie do pracy czy słodką przekąskę dla dzieci do szkoły. Są bardzo proste do przygotowania, jedynie czasochłonne, ponieważ tak jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego trzeba poczekać aż ono pięknie wyrośnie. Jednak jest to warte tego poświęcenia… Zapach pieczonej maślanej kruszonki plus smak całych bułeczek Ci to z pewnością wynagrodzi! 🙂

Przepis na: Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

 Przygotowanie:  70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 110 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • konfitura z malin firmy Stovit
  • kruszonka: 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła

Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 50 ml letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko, cukier puder, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na mniej więcej 8 równych części. Każdą lekko rozwałkowujemy w kształt koła. Do środka każdej nakładamy 1 łyżkę gęstej konfitury, boki dokładnie zlepiamy. Każdą bułeczkę układamy w odstępach w tortownicy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie posypujemy je kruszonką (w misce miksujemy przez kilka sekund masło, cukier oraz mąkę).

Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni. Przestygnięte drożdżówki można opcjonalnie posypać cukrem pudrem.  Smacznego!


Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email
Close