Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Odchudzone, pieczone pączki Rafaello

Tłusty Czwartek już tuż tuż! Wiem, że co roku wyszukujecie przepisy na pączki, faworki, mini pączusie i wiele innych słodkości. Jednak co mają zrobić osoby, które dbają bardzo o linię i nie mogą sobie pozwolić na kaloryczne, smażone pączki? Głównie z myślą o nich przygotowałam przepis na pączki z niesamowicie pysznym kremem migdałowo-kokosowym, a nazwałam je odchudzone, pieczone pączki Rafaello. Wyszły bardzo puchate i mięciutkie. Użyłam do nich mąki pszennej i orkiszowej, a zamiast cukru wykorzystałam ksylitol.

Odchudzone, pieczone pączki Rafaello są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Do ich przygotowania użyłam produktów ze sklepu Muscle-zone.pl. W ich ofercie znalazłam np. genialny w smaku krem migdałowo-kokosowy. Jeżeli zależy Wam na naprawdę świetnym jakościowo dodatkiem do słodkich, fit wypieków, śniadaniowego omletu, naleśników czy ciastek owsianych, to ta słodka pasta migdałowo-kokosowa o gładkiej, kremowej konsystencji, będzie pasować.

Opis tego kremu:

  • Migdały i wiórki kokosowe w składzie
  • Źródło zdrowych tłuszczy roślinnych
  • Obfituje w witaminy i minerały
  • Zdrowe i smaczne uzupełnienie diety
  • Źródło białka roślinnego
  • Niewielka ilość węglowodanów
  • Bez dodatku soli i cukru
  • Z prawdziwym miodem
  • Wolny od tłuszczu palmowego

Do przygotowania tych pieczonych pączków Rafaello użyłam także oleju kokosowego ze sklepu Muscle-zone.pl. Ten olej używam w mojej kuchni przynajmniej raz dziennie. Olej kokosowy Soncone to wyjątkowy olej roślinny, wyróżniający się profilem kwasów tłuszczowych ze zdecydowaną dominacją tłuszczy nasyconych. Jest źródłem średniołańcuchowych kwasów MCT, które są trawione bez udziału żółci i dostarczają szybkiej porcji energii. Wersja nierafinowana pozwala cieszyć się szerszym spektrum korzyści zdrowotnych oraz atrakcyjnym, kokosowym aromatem.

Przepis na: Odchudzone, pieczone pączki Rafaello

 Przygotowanie:  70 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 3 żółtka
  • 80 g oleju kokosowego ze sklepu Muscle-zone.pl
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 150 g kremu migdałowo-kokosowego Muscle-zone.pl
  • opcjonalnie lukier: 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier, obie mąki oraz ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy roztopiony olej kokosowy, ciepłą wodę, ksylitol oraz wyrośnięty rozczyn. Następnie w osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 45 minut.


Przepis na pieczone pączki Rafaello
Krok 2 

Ciasto lekko rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego placuszka nakładamy płaską łyżkę kremu migdałowo-kokosowego.


Krok 3 

Zlepiamy dokładnie boki każdego kółka, aby podczas pieczenia krem nie wypłynął ze środka.


pieczone pączki Rafaello
Krok 4 

Na sam koniec bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu opcjonalnie polewamy je lukrem i wiórkami kokosowymi.


Odchudzone, pieczone pączki Rafaello

pieczone pączki Rafaello

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Pieczone pączki Rafaello

Odchudzone, pieczone pączki Rafaello są świetną alternatywą dla takich tradycyjnych przepisów jak: Puchate pączki z marmoladą różanąPączki wyśmienite czy Pączki z ziemniakami. Do ich zastosowania użyłam kremu migdałowo-kokosowego, który jest przepyszny i można stosować go jako dodatek do wielu ciekawych deserów. 

Close