Obiady

  • Zapiekany kurczak faszerowany suszonymi pomidorami

    Zapiekany kurczak faszerowany suszonymi pomidorami

    Kurczak jest moim stałym elementem obiadowego menu. Lubię kombinować z niego ciekawe dania, lecz przede wszystkim szybkie i sycące. Ten przepis powstał w niecałe 30 minut i nam bardzo smakował. Fileta z piersi kurczaka ponacinałam, nafaszerowałam go suszonymi pomidorami, żółtym serem oraz pieczarkami. Następnie kurczak trafił do piekarnika…

    Czytaj dalej »
  • Drobiowe kotleciki z ryżem

    Drobiowe kotleciki z ryżem, papryką

    Obiad w 15 minut? To możliwe! Dzisiaj robiłam porządki w lodówce i stwierdziłam, że mogę przygotować na obiad coś co “wyczyści” moją lodówkę z resztek warzyw, kurczaka oraz ugotowanego ryżu z wczorajszego obiadu. Powstały siekane, drobiowe kotleciki z ryżem, papryką czerwoną, marchewką, kaparami oraz żółtym serem. Jeżeli nie macie ugotowanego ryżu to trzeba…

    Czytaj dalej »
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku – odchudzony przepis

    Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik).  

    Czytaj dalej »
  • Domowe zapiekanki z kiełbasą

    Domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo

    Kiedyś zapiekanki kojarzyły mi się jedynie z takimi na festynach, czy z budek z fast-foodami, jako świetny dodatek do alkoholu. Od kiedy zaczęłam wykonywać je sama to mam całkiem inny pogląd na ich temat. Jakiś czas temu robiłam je na własnoręcznie upieczonych bagietkach pszennych i nie miały sobie równych. Później jakoś…

    Czytaj dalej »
  • Bigos z suszoną suszoną śliwką

    Bigos z suszoną suszoną śliwką z wolnowaru Crock-Pot

    Bigos zazwyczaj jest kojarzony jako ciepłe danie na imprezach, andrzejkach, imieninach itp. Wielka szkoda, ponieważ jest fajnym urozmaiceniem od “schabowego”. Ja przyrządzam bigos co jakiś czas, zazwyczaj z kiełbasą, boczkiem oraz suszoną śliwką i w takiej kombinacji chyba mi smakuje najbardziej. Tym razem przygotowałam go przy…

    Czytaj dalej »
  • podudzia z kurczaka z warzywami

    Podudzia z kurczaka z warzywami

    Szukasz pomysłu na udka czy podudzia? Lecę z pomocą! Przygotowałam je przy użyciu wolnowaru Crock-Pot. Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, a kurczak wychodzi soczysty. Używając wolnowaru z powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie boję się jakiegokolwiek przypalenia, a w konsekwencji zepsucia dania. Wkładasz do niego składniki, przykrywasz, ustawiasz odpowiedni program i cieszysz…

    Czytaj dalej »
  • Kopytka w sosie serowym

    Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano

    Dzisiaj obiad w nieco włoskim wydaniu. Przygotowałam kopytka a`la gnocchi w sosie serowym na bazie śmietanki kremówki i sera Grana Padano. Gnocchi powinno być nieco mniejsze niż nasze tradycyjne kopytko, takie na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się…

    Czytaj dalej »
  • Pieczony leszcz

    Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

    Lubicie pieczone ryby? Prawdę mówiąc smażone filety rybne mi się po prostu znudziły. Przygotowałam dzisiaj ciekawą propozycję na obiad – pieczony leszcz ułożony na serowym szpinaku, a do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem. Całość komponuje się naprawdę świetnie i nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych. Leszcz jest…

    Czytaj dalej »
  • Schab w lekkim sosie grzybowym

    Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu, który możesz wykonać w wolnowarze Crock-Pot to trafiłeś idealnie! Przygotowałam schab w lekkim sosie grzybowym na bazie pieczarek i kurek. Mięso gotowałam łącznie ponad 3 godziny, lecz mięso za to wyszło bardzo mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeśli masz wolnowar z powłoką DuraCeramic, możesz przesmażyć…

    Czytaj dalej »
  • Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem

    Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem

    Lubicie dania makaronowe? Jeżeli tak to zapraszam na świetny obiad – zapiekane muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem! Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a smakuje fenomenalnie. Jako nadzienie muszli użyłam sera koziego Chavroux, który idealnie pasuje do szpinaku. Chavroux to stuprocentowo kozi ser. Dzięki temu jest…

    Czytaj dalej »