Naleśniki i omletyŚniadanieSłodkości

Naleśniki Kinder Bueno

Dla wielbicieli moich słynnych naleśników Rafaello (klik) mam kolejną słodką i pyszną propozycję – naleśniki Kinder Bueno! Muszę przyznać, że są naprawdę przepyszne. Posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Naleśniki Kinder Bueno to pomysł na pyszny jarski obiad lub słodkie śniadanie. Prezentują się genialnie na talerzu i sprawiają, że od razu człowiek staje się głodny, nawet jeżeli dopiero jadł coś dobrego.

Dodatkowo te pyszne naleśniki są lekko kawowe. Do ciasta dodałam przestygnięte espresso, a opcjonalnie możecie je dodać także do masy Kinder Bueno, która składa się ze śmietanki kremówki, twarogu, mleka w proszku, orzechów laskowych i likieru latte macchiato.

Do moich naleśników użyłam kawy ziarnistej COSMAI ALTURA (100% Arabika) o delikatnym czekoladowym posmaku ze sklepu Advancefood.
PS. Mam dla Was kod rabatowy 15% na hasło – poprostupycha na wszystkie kawy ze sklepu Advancefood.pl.

Przepis na: Naleśniki Kinder Bueno

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 50 ml espresso (kawa ziarnista COSMAI ALTURA ze sklepu Advancefood)

Masa Kinder Bueno:

  • 50 g podprażonych i zmielonych orzechów laskowych
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • opcjonalnie 50 ml likieru np. latte macchiato
  • opcjonalnie 20 ml espresso (kawa ziarnista COSMAI ALTURA ze sklepu Advancefood)

Dodatkowo:

  • 30 g czekolady mlecznej
  • 2 batoniki Kinder Bueno np. white

Jak zrobić naleśniki Kinder Bueno?

Wykonanie:

Zaparzamy espresso i odstawiamy do jego przestygnięcia.

Do wysokiej miski dodajemy mąkę, jajka, wodę, mleko, szczyptę soli oraz przestudzone espresso. Miksujemy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.

Orzechy blendujemy ręcznym blenderem przez 2 minutki. Ewentualnie bardzo drobno je kroimy.

Zimną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy twaróg. Pod koniec ubijania wsypujemy mleko w proszku, miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy i opcjonalnie wlewamy likier oraz espresso. Całość mieszamy delikatnie łyżką.

Naleśniki przekładamy masą i zawijamy w rulonik. Wierzch dekorujemy odrobiną kremu, batonikami Kinder oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.


Print Friendly, PDF & Email

Przepis na naleśniki Kinder Bueno

To, że uwielbiam naleśniki w każdej postaci już wiecie 🙂 Dlatego przygotowałam kolejną propozycję na naleśniki na słodko, inspirowane znanymi wszystkim batonikami 🙂 Smakuje naprawdę świetnie i jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych naleśników z serem. Spróbuj w najbliższej okazji przygotować takie naleśniki Kinder Bueno.

Close