FitSłodkości

Najlepsze brownie z kaszy jaglanej

Często jest tak, że jak wieczorem nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, to żal Ci nawet otwierać lodówkę, nie mówiąc już o jakimkolwiek pieczeniu. Wychodzę Ci naprzeciw, przygotowując fit brownie z kaszy jaglanej, które możesz jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Nie mam tu na myśli zjedzenie całej blaszki, ale mały kawałek totalnie nikomu nie zaszkodzi.

Jest to pyszne i bardzo proste brownie z kaszy jaglanej oraz bananów. Jest bardzo smaczne, ładnie się kroi i co więcej niesamowicie szybkie do przygotowania. Kaszę jaglaną gotujemy, a następnie po dodaniu wszystkich składników blendujemy całość przez dłuższą chwilę aż powstanie jednolita masa.

Przepis na: Najlepsze brownie z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • niecałe 2 szklanki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej czy ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • płatki migdałowe do dekoracji

brownie z bananami
Krok 1:

Kaszę jaglaną należy opłukujemy, gotujemy w wodzie aż kasza wsiąknie całą wodę. Należy mieszać żeby kasza się nie przypaliła od spodu.

Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki aż się czekolada rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 


Krok 2:

Do ostygniętej kaszy dodajemy jajka i mleczko w temp. pokojowej. Następnie dodajemy banany, rozpuszczony olej kokosowy, a także wszystkie sypkie składniki.


przepis na brownie z kaszy jaglanej
Krok 3:

Całość blendujemy na gładką masę przez kilka minut. 


Krok 4:

Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego! 


brownie z kaszy jaglanej

brownie z kaszy jaglanej

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Brownie z kaszy jaglanej

Oryginalne brownie jest bardzo mocno czekoladowe i wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Nie ma co ukrywać, że nie jest to najbardziej dietetyczna kuchnia 🙂 Ja przygotowałam trochę bardziej odchudzoną wersję brownie z kaszy jaglanej, z dodatkiem bananów. Na pewno nasz brzuch odczuje różnicę w ilości kalorii 🙂 Jeżeli lubisz tego typu ciasta to zobacz również Fit brownie z bananami.

Close