Nadziewane pierniczki

4.9/5 (11 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Nadziewane pierniczki

Jak tam Wasze przygotowania do Świąt? Mam dla Was sprawdzony przepis na miękkie, pyszne nadziewane pierniczki z pyszną śliwellą w środku 🙂 Jest to bardzo prosty przepis, są szybkie w wykonaniu więc jest to idealny pomysł dla zabieganych, w tej przedświątecznej gonitwie.

Przepis na: Nadziewane pierniczki

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • śliwella firmy Eterno
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Wyślij emailem

Nadziewane pierniczki - przepis krok po kroku


Krok 1

Nadziewane pierniczki

Składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, wody dodaję opcjonalnie. Ciasto musi być lekko lepkie. Ciasto dzielę na dwie równe połowy i każdą wałkuję między arkuszami papieru do pieczenia (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładam powidła. Układam je w takich odstępach, aby dało się wycinać dowolne kształty.


Krok 2

Nadziewane pierniczki

Ciasto dociskam, aby dobrze się zlepiło. Wycinam foremką gwiazdki. Układam gwiazdki na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15–20 minut. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 11

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments