CiasteczkaMurzynki i piernikiPrzepisy świąteczneSłodkości

Nadziewane pierniczki polane czekoladą

Pierniczki piekę raz do roku, w święta, i jest to zdecydowanie najbardziej obowiązkowy świąteczny wypiek, jaki tylko może być! Reszta ciast jest u mnie co roku zmienna, raz piekę makowca, raz wszelkiej maści serniki, lecz z pierniczków nie mogłabym zrezygnować. Można przygotować z tego ciasta piernikowego pierniczki bez jakiejkolwiek dekoracji, można je polukrować lub porządnie nadziać twardą marmoladą o smaku różanym jak ja. Dodatkowo polałam ich wierzch polewą czekoladową (tutaj możecie użyć czekolady gorzkiej lub mlecznej, w zależności od tego, czy chcecie bardziej słodkie czy troszkę mniej słodkie pierniczki).

Większość pierniczków wymaga leżakowania lub po upieczeniu potrzebują czasu, aby zmięknąć. Te nadziewane pierniczki są gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu.

Nadziewane pierniczki są bardzo aromatyczne i pięknie pachną przyprawą do piernika Galeo, która jest mieszanką o charakterystycznym, słodko-korzennym smaku i aromacie. Marka Galeo oferuje szeroki wachlarz produktów – klasyczne zioła i przyprawy jednorodne, inspirujące mieszanki przyprawowe oraz ciekawe dodatki spożywcze. Dzięki tak zróżnicowanej ich ofercie możesz używać je praktycznie do wszystkich dań i będą fajnym dodatkiem do świątecznych przepisów.

Koniecznie wypróbujcie moje pierniczki i dajcie znać jak Wam smakowały 🙂

Przepis na: Nadziewane pierniczki polane czekoladą

  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 30-35 sztuk

Składniki :

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki (ok. 340g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Galeo
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Galeo
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • twarda marmolada np. o smaku różanym
  • polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wykonanie:

Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki: mąkę, jajko, cukier, miód, masło, przyprawę do piernika Galeo, proszek do pieczenia Galeo, kakao i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie jednak troszkę lepkie (konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wchodzi w ciasto, a trzeba dosypać np. łyżkę mąki).

Ciasto należy podzielić na dwie części. Każdą rozwałkowujemy, na jeden blat ciasta nakładamy w równych odstępach łyżeczkę marmolady. Przykrywamy drugim rozwałkowanym blatem ciasta i porządnie dociskamy, aby dobrze się zlepiło. Wycinamy foremką gwiazdki, a następnie układamy nasze gwiazdki na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15–20 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową: śmietankę rozpuszczamy z połamaną czekoladą. Upieczone i przestygnięte pierniczki polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki na minim 1 godzinę, aby czekolada zastygła na pierniczkach. Smacznego!


Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki 2

Nadziewane pierniczki 3

Nadziewane pierniczki polane czekoladą 2

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na nadziewane pierniczki

Nie ma lepszych pierniczków niż te domowe, nadziewane pierniczki w czekoladzie. Dzięki nadzieniu gotowe mogą być do spożycia jeszcze tego samego dnia. Moim zdaniem najlepiej pasuje do nich twarda marmolada o smaku różanym, ale może być właściwie każdy inny smak.

Nadziewane pierniczki świąteczne

Nadziewane pierniczki to obowiązkowy wypiek świąteczny na moim wigilijnym stole. Są bardzo proste, a ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeżeli lubisz tego typu słodkości to wypróbuj też przepis na Staropolski piernik.

Close