vitamoc blendery
vitamoc blendery
Babeczki i muffinySłodkości

Muffinki truskawkowe

Muffinki truskawkowe- czyli ekspresowa propozycja jeżeli chodzi za Wami “coś” słodkiego. Dzisiaj od świtu na nogach, przemarznięta i głodna po całym dniu- musiałam sobie to jakoś wynagrodzić 🙂 Wynalazłam swój ostatni, własnej receptury dżem z truskawek i postanowiłam zrobić muffinki- to najprostszy przepis jaki tylko może być. Nie ma opcji aby nie wyszły, no chyba, że ktoś się zagapi i je przypiecze za długo 🙂 Są idealne: puszyste, pięknie pachnące truskawkami (już się nie mogę doczekać wiosny kiedy pojawią się w warzywniakach świeże truskawki!) oraz co najważniejsze przygotowujesz je tyle ile nagrzewa się piekarnik. Przekonałam Cię do ich zrobienia? Jeżeli tak to bardzo je polecam!

Przepis na: Muffinki truskawkowe

 Przygotowanie:  8 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 30 min 

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki (ok. 340 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  •  słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • kolorowa posypka

Muffiny truskawkowe
Krok 1 

Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. 


Muffinki
Krok 2 

Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej. Wszystko dokładnie miksujemy.


Muffinki truskawkowe
Krok 3 

Do każdej foremki na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu, przykrywamy łyżką ciasta. Piec około 20 minut w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu rozrabiamy gęsty lukier z cukru pudru oraz wody. Na każdą muffinkę nakładamy łyżeczkę lukru, od razu posypujemy posypką (lukier szybko zasycha). Smacznego! 


Muffinki truskawkowe

muffinki

Muffinki truskawkowe

Print Friendly, PDF & Email
Close