Ciasta kruchePrzepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Miodownik

Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą.

Przepis na: Miodownik

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 40

Składniki :

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu Stovit
  • 125 g miękkiego masła

Krem:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 700 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • powidło śliwkowe
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • płatki migdałów

Wykonanie:

Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy w folię, a następnie wkładamy do lodówki dwie części. Pierwszą od razu rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut (piekłam w foremce 18 x 35 cm). Upieczony blat wyciągamy z foremki i w taki sam sposób pieczemy pozostałe blaty. Studzimy.

W miseczce mieszamy kaszę manną z mlekiem. Resztę mleka gotujemy na małym ogniu z cukrem. Dodajemy kaszę mannę do gotującego się mleka, zagotowujemy i wtedy jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy.
Mikserem ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką kremówką.

Składamy ciasto w całość:

  • pierwszy blat ciasta
  • powidło śliwkowe
  • połowa masy
  • drugi blat ciasta
  • powidło śliwkowe
  • druga połowa masy
  • trzeci blat ciasta
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałów
[/three_fourth_last]

Miodownik

Miodownik

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close