DeserySłodkości

Mini pavlova z mascarpone

Ostatnio będąc w Łodzi jadłam przepyszny deser, a mianowicie bezę wraz z mascarpone oraz świeżymi owocami. Nigdy wcześniej nie robiłam żadnej bezy Pavlovej, więc postanowiłam, że zanim zrobię taką dużą w formie tortu, to najpierw spróbuję wykonać jej mniejszą wersję. Ważne, aby po upieczeniu beza była z zewnątrz sucha i lekko twardawa, a z kolei w środku lekko piankowa. Przygotowałam mini pavlovę z mascarpone, dżemem malinowym oraz truskawkami. Coś pysznego!

Z przepisu wychodzą cztery porcje.

Przepis na: Mini pavlova z mascarpone

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 80 min

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie łyżeczka likieru kokosowego
  • kilka truskawek lub malin
  • 2 łyżki dżemu z malin Stovit
  • listek mięty
  • opcjonalnie gałka lodów

Wykonanie:

W misie miksera ubijać przez kilka minut białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy także odrobinę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną i następnie delikatnie mieszamy szpatułką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 150ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez około 60  – 70 minut – bezy powinny jedynie lekko się zarumienić, mogą delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone ubić za pomocą miksera wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Udekorować owocami i dżemem. Aby przebić słodycz najlepiej je zaserwować jeszcze z gałką kwaśnych lodów.

Smacznego :-).


Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje wypieki.

Print Friendly, PDF & Email