Przekąski

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Często jest tak, że spodziewasz się gości i nie masz pojęcia co można fajnego przygotować jako przekąskę. Chipsy, paluszki to ostateczność, więc jak masz chwilkę czasu to przygotuj domowe mini hamburgerki z własnoręcznie upieczoną bułeczką, mięskiem wołowym oraz sosem czosnkowym. Myślałam, że największą trudnością okażą się domowe bułeczki, ale moje obawy były totalnie niepotrzebne. Ciasto drożdżowe posypane z wierzchu sezamem sprawdziło się świetnie. Wykonałam również mój standardowy sos czosnkowy, a do środka oprócz mięska dodałam ogórki kiszone oraz sałatę.

Przepis na: Mini hamburgerki z domowymi bułkami

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 16

Składniki :

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 120 g masła miękkiego
  • roztrzepane jajko do smarowania
  • odrobina sezamu

dodatkowo:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli, pieprzu
  • sałata
  • ogórki kiszone
  • sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, 6 łyżek płaskich majonezu, szczypta soli oraz pieprzu

Mini hamburgerki z domowymi bułkami
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, sól, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 16 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.


Mini hamburgerki z domowymi bułkami
Krok 2

Nasze mini bułeczki układamy równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną sezamu. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formujemy małe kotleciki (dosyć cienkie) i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.

W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, majonez, sól oraz pieprz do uzyskania sosu czosnkowego.

Każdą wystygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, mięsko, pokrojone ogórki, przykrywamy górną częścią bułeczki. Wbijamy wykałaczki, aby hamburgerki się idealnie trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.


Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi