vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta drożdżoweŚniadanieSłodkości

Mini chałki z waniliową kruszonką

Lubicie domowe pieczywo, czyli bez tych wszystkich ulepszaczy, spulchniaczy itp? Jeżeli tak to gorąco polecam mini chałki z waniliową kruszonką! 🙂 Jest to sprawdzony przepis na chałkę, jednak podzieliłam go na 5 części tworząc mniejsze chałki, które można swobodnie zapakować jako kanapka do pracy czy szkoły. Kroi się pięknie i możesz ją posmarować czymkolwiek chcesz. Ja polecam pyszne masło bananowe Eterno, które pasuje do mojej mini chałki wprost idealnie.

Przepis na: Mini chałki z waniliową kruszonką

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 550 g mąki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody

Kruszonka:

  • 10 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:


Wykonanie:

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego(nie gorącego!) mleka, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy łyżeczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Gdy rozczyn podrośnie to dodajemy do niego pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut.

Ciasto dzielimy na 5 równych kulek, następnie każdą równo na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwijamy końcówki na spód chałek i układamy w odstępach od siebie na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Odstawiamy aby jeszcze troszkę podrosła na około 10 minut, a w tym momencie włączamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.

Przygotować kruszonkę. Masło roztopić. W misce wymieszać mąkę z cukrem waniliowym i dodać roztopione masło. Wymieszać do uzyskania kruszonki.

Nasze chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.


Mini chałki

Mini chałki

Mini chałki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close