Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Migdałowa szarlotka

Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta.

Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można użyć gotowych ze sklepu) lub samemu je przygotować. Koniecznie z dużą ilością cynamonu! Jeżeli ją zaserwujesz z gałką lodów waniliowych to w ogóle stworzysz mistrzostwo świata na talerzu!

Przepis na: Migdałowa szarlotka

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 60 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 50 g lekko posiekanych płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • 1 kg prażonych jabłek Stovit

Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (ja wkładam do zamrażalnika). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.

Na podpieczone ciasto nakładamy równą warstwę jabłek. Białka ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli, po chwili dodajemy cukier, dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy budyń (proszek) oraz lekko posiekane płatki migdałowe (lekko mieszamy je za pomocą łyżki).

Pianę nakładamy na jabłka, przykrywamy je startą drugą częścią ciasta. Ponownie piec około 35-40 minut. Smacznego!


Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi