CiasteczkaSłodkości

Maślane ciasteczka przełożone dżemem

Dzień bez zjedzenia czegoś słodkiego, nawet małego to dzień stracony! Jeśli nie masz czasu spędzić pół dnia w kuchni to polecam wypróbować przepis na ekspresowe, maślane ciasteczka przełożone dżemem brzoskwiniowym.

Przepis na: Maślane ciasteczka przełożone dżemem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego Stovit

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze ciasto ręką, podsypujemy mąką, wałkujemy.

Za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka, połowę z nich odkładamy na bok – za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku mniejsze dziurki. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy wystygną układamy nasze ciastka w całość czyli: ciasto bez dziurki (całe) smarujemy łyżeczką dżemu, przykrywamy ciastkiem z dziurką, leciutko dociskamy. Opcjonalnie delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close