Ciasta drożdżoweSłodkości

Maślana chałka drożdżowa

Własnoręcznie zrobiona, ciepła chałka – co może być lepszego na śniadanie czy kolację! Jest bardzo smaczna, mięciutka a warkocze posypane cukrem trzcinowym nadają jej słodkości. Mi najlepiej smakuje z kwaśniejszym dżemem porzeczkowym lecz wszystko jest kwestią gustu.

Przepis na: Maślana chałka drożdżowa

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 105 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g drożdży świeżych

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura z malin firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

W kubku wymieszać drożdże z 50 ml ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i mąką. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie, ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.

Ciasto dzielimy równo na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwijamy końcówki na spód chałki i układamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Odstawiamy jeszcze na 10 minut, aby jeszcze troszkę podrosła na około 10 minut, a w tym momencie włączamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.

Naszą chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Podajemy z ulubioną konfiturą.


Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close