DeserySłodkości

Mango lassi Chia Pudding

W tym roku majówkę postanowiłam uczcić iście owocowym, lekkim deserem o nazwie – Mango Lassi Chia pudding! To połączenie napęczniałych w mleku nasion Chia ze zblendowanym mango, masy jogurtowej, pysznej konfitury agrestowej i świeżych owoców.

Konfitura agrestowa od firmy Manufaktura Wielkopolska otrzymywana jest przez odszypułkowanie owoców agrestu i przetworzenie ich z odrobiną cukru, tak by zachowały swój prawdziwy smak i aromat. Wyprodukowana została z najdorodniejszych, soczystych owoców zielonego agrestu wnosi radość z codziennych posiłków. Jej delikatnie słodko-kwaśny smak i letni aromat doskonale nadaje się do ciast, deserów lub kanapek.

Z przepisu wychodzą dwie porcje.

Przepis na: Mango lassi Chia Pudding

 Przygotowanie: 10 min + chłodzenie

Składniki:

  • 200 ml mleka 2%
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 dojrzałe mango
  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • 4 łyżki konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
  • kilka truskawek
  • kilka borówek

Wykonanie:

Nasiona chia zalewamy mlekiem i mleczkiem kokosowym. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę i blendujemy na gładki mus. Dodajemy do nasion chia, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Po tym czasie do dwóch szklanek nakładamy po równo napęczniałych nasion chia, lekko wciskamy truskawkę na krawędź szklanki. Następnie nakładamy po dwie łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem. Wierzch dekorujemy 2 łyżeczkami konfitury agrestowej i świeżymi owocami. Ponownie wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc.

Smacznego!


Chia Pudding

Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi Chia Pudding

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mango lassi Chia Pudding

Pomysł na lekki, owocowy deser? Polecam Mango Lassi Chia pudding! Deser ten składa się z mleka, mleczka kokosowego, nasion chia, miodu, mango, jogurtu greckiego oraz owoców i konfitury. Wystarczy nam 10 min. na przygotowanie i około godzinki na schłodzenie.

Close