MakaronyObiadyRyby

Makaron ryżowy z łososiem i warzywami

Często szukamy pomysłu na bardzo szybki, lecz smaczny pomysł na obiad. Przychodzę Wam z pomocą! Moja propozycja to – Makaron ryżowy z łososiem i warzywami! To alternatywa dla tradycyjnego pad thaia z kurczakiem czy krewetkami. Makaron ryżowy z łososiem smakuje wręcz genialnie. Świetnie doprawiony, aromatyczny, lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku. Taki obiad to pyszna propozycja dla fanów azjatyckich smaków.

Do swojego dania użyłam łososia MOWI steki porcje minutowe. Steki minutowe Mowi są to plastry ze świeżego łososia, które wystarczy smażyć tylko jedną minutę. Ten łosoś staje się coraz popularniejszy i znajdziemy go nie tylko w restauracjach, ale także w sklepach. Można je kupić w Carrefourze, Tesco, Makro, E.Leclerc czy Auchanie w specjalnych lodówkach MOWI. Czym różni się Mowi od zwykłego łososia norweskiego? Głównie sposobem hodowli, która  jest zaprojektowana tak, by ryby miały warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Co ważne, zarybienie zbiorników wynosi maksymalnie 2% (a to naprawdę bardzo mało). Swój wyjątkowy kolor, jakość i smak MOWI zawdzięcza specjalnie opracowanej i produkowanej przez nich karmie MOWI, bogatej w składniki pochodzenia morskiego. To ona zapewnia mu perfekcyjny smak, głęboki, apetyczny kolor, a także wyższą zawartość kwasów nienasyconych Omega-3, selenu, jodu, a także witamin: D, E i B12.

Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl

Łososie MOWI mają także wysoką zawartość kolagenu, którego spożywanie jest ważne dla zdrowia skóry człowieka. Farmy MOWI spełniają restrykcyjne normy odpowiedzialnej produkcji – posiadają certyfikat ASC. Norweski MOWI wolny jest od antybiotyków i GMO. Ich działania proekologiczne zostały docenione przez WWF. Mają pełną kontrolę nad procesem hodowli każdego egzemplarza – od karmienia do zjedzenia. Możesz prześledzić drogę swojego łososia – od urodzenia aż do Twojego talerza skanując kod QR znajdujący się na opakowaniu MOWI.

Przepis na: Makaron ryżowy z łososiem i warzywami

  Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 3-4

Składniki :

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 180 g łososia MOWI steki porcje minutowe
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 papryczka chili
  • 100 g kiełków fasoli mung lub pędów bambusa
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 jajko

Wykonanie:

Makaron ryżowy gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Orzeszki ziemne siekamy lekko i następnie ucieramy w moździerzu. Dodajemy pół drobno posiekanej papryczki chili, a także ząbek czosnku, olej sezamowy, łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę sezamu. Ucieramy na jednolitą masę.

Łososia kroimy w kostkę i nacieramy przygotowaną marynatą.

Na dno patelni (najlepiej na specjalnej patelni wok) wlewamy olej, a gdy będzie rozgrzany to dodajemy łososia, sos sojowy, posiekaną dymkę, pędy bambusa i całość smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Dodajemy także posiekaną papryczkę, sos rybny i olej sezamowy. Po minucie dodajemy odcedzony makaron i wbijamy 1 jajko, rozprowadzamy. Dolewamy odrobinę sosu sojowego i mieszamy. Dodajemy odrobinę skórki otartej z limonki i opcjonalnie posiekaną świeżą kolendrę. Wierzch posypujemy sezamem, a następnie należy skropić odrobiną soku z limonki. Przekładamy na talerze. Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy z MOWI Poland SA.

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close