MakaronyObiadyPrzepisy z kurczakiem

Makaron 4 jajeczny z kurczakiem, kurkami w sosie śmietanowym

Obiad w 30 minut? To możliwe! Ostatnio zostałam poproszona o przygotowanie szybkiego dania, jedynie z trzech składników. Oczywiście przyprawy można było dodać dowolne. Od razu wiedziałam co przygotuję! Skoro jest sezon na grzyby to ostatnio często wykonuję zupy z kurek, sosy grzybowe do mięsnych dań. Skusiłam się na pyszny i bardzo prosty do przygotowania makaron z kurczakiem oraz kurkami w sosie śmietanowym. Doprawiłam do smaku szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem granulowanym oraz curry. Całość wyszła naprawdę smaczna mimo tak małej ilości składników. Jestem pewna, że Wy też często robicie na szybko obiady z tych składników, które aktualnie posiadacie w lodówce. Musicie koniecznie wypróbować makaron 4 jajeczny firmy POLMAK, który świetnie pasuje nie tylko do zupy, ale również do dań obiadowych.

Przy okazji chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w MINI KONKURSIE POLMAK – “WYZWANIE!  POLMAK smakuje ze wszystkim”

 Zadanie konkursowe i czas trwania konkursu:

  •  przygotuj 3 produkty, które Twoim zdaniem pasują do makaronu;
  •  następnie napisz w komentarzu jaką potrawę chcesz przygotować z wykorzystaniem tych 3 składników, a także dowolnego makaronu Pol-Mak;
  • Zabawa trwa od 22.08.2018 r. Każda osoba może udzielić kilka odpowiedzi konkursowych, które należy zamieszczać w oddzielnych komentarzach (zgłoszeniach) pod postem na Facebooku (klik).
  • Konkurs Pol-Mak trwa od 22.08.2018 do 31.08.2018 r.;

Nagrody:

  • 10 autorów najciekawszych przepisów otrzyma produkty Polmak, z czego 3 autorów dodatkowo bon podarunkowy do sklepu Fabryka Form o wartości 125 zł;

Przepis na: Makaron 4 jajeczny z kurczakiem, kurkami w sosie śmietanowym

 Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu 4 jajecznego Polmak
  • 100 g kurek lub innych grzybów
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta curry

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.

Na patelni bez tłuszczu lub na małej ilości oleju podsmażamy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone kurki, smażymy przez minimum 5 minut co chwilkę mieszając. Całość zalewamy śmietanką kremówką i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku przyprawami.

Makaron odcedzamy i podajemy wraz z sosem. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy z firmą Pol-Mak.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close