FitObiadyRyby

Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni

Pomysł na lekki i zdrowy obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Może się skusisz na łososia w sosie koperkowym? To świetny pomysł na dietetyczny i bardzo sycący obiad. Łosoś w takiej wersji smakuje naprawdę genialnie. Ja przysmażyłam go na patelni z małą ilością tłuszczu, ale równie dobrze możesz go upiec w piekarniku. Ważne jest to, aby go szybciej zamarynować, będzie wtedy bardziej soczysty i świetnie doprawiony.

Do łososia w sosie koperkowym, idealnie pasują np. letnie warzywa na patelnię z miodem z Biedronki. Można podobne kupić w każdym większym sklepie. Jako dodatek możesz ugotować jeszcze np. ziemniaczki.

Przepis na: Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki :

Marynata:

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta przyprawy do ryb
  • sól, pieprz

Sos koperkowy:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • 750 g letnich warzyw na patelnię z miodem np. z Biedronki

Wykonanie:

Marynata: W miseczce mieszamy ze sobą płynny miód, sok z cytryny, sos sojowy, szczyptę przyprawy do ryb, sól oraz pieprz. Odcinamy skórę łososia ostrym nożem i smarujemy go z obu stron marynatą.

Warzywa na patelnię dusimy na patelni (najlepiej takiej patelni na parze) do ich miękkości od 15-20 minut, lekko podlewając wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Sos koperkowy: W małym garnku gotujemy bulion warzywny. Do kubka wlewamy śmietankę, wsypujemy mąkę i wlewamy do gorącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu dodając posiekany pęczek koperku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz masło. Mieszamy do momentu aż zgęstnieje nam sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia smażymy z obu stron na małej ilości oleju.


Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni

Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym jest świetnym pomysłem na lekki piątkowy obiad. Świetnie smakuje wraz z warzywami na patelni. Oczywiście w letnim sezonie możemy zastąpić mrożone warzywa, jakimiś świeżymi wedle uznania, np. szparagami, fasolką lub brokułami.

Close