DeserySłodkości

Lava cake (ciastko z płynną czekoladą)

Nie wiesz co przygotować na romantyczną kolację? Chcesz zaimponować komuś na pierwszej randce aby podbić jego serce? Przygotuj najlepszy deser jaki można sobie wyobrazić – Lava cake! W końcu przez żołądek do serca:) Jest to ciastko z płynną czekoladą, które najlepiej smakuje wyjęte prosto z piekarnika gdy czekolada będzie jeszcze ciepła. Jego wykonanie wraz z pieczeniem zajmuje ledwo 20 minut więc nie spędzisz pół dnia na jego przygotowaniu, a możesz komuś bardzo zapunktować.

Do deseru lava cake zaserwowałam pyszne wino różowe Sommariva Rosa Millesimo Extra Dry 2016 (klik). Jest ono uderzająco owocowe, pełne nut przypominających truskawki i maliny, a także bardzo delikatne (extra dry paradoksalnie oznacza, że wino jest nieco słodsze).

Można je kupić w sklepie Winayo! 🙂 Serdecznie zapraszam do zapoznania się z ich bardzo szeroką ofertą win na każdą okazję. Zaintrygowały mnie wina inne niż te powszechnie dostępne, i to, że można je dostać w bardzo dobrych cenach. Ale przyznaje wybór był duży i jako laik w temacie wina nie bardzo wiedziałam co wybrać. Na szczęście w Winayo pomogli mi wybrać to co może mi smakować. To co mi się podoba to to, że mogę sobie dobrać wino do konkretnej potrawy co dla mnie jest akurat bardzo ważne.

Przepis na: Lava cake (ciastko z płynną czekoladą)

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 10 min  Łącznie: 20 min 

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Lava cake (Ciastko z gorącą płynną czekoladą)
Krok 1 

W małym rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. 


Lava cake (Ciastko z gorącą płynną czekoladą)
Krok 2 

Jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną czekoladę, miksujemy.

Kokilki smarujemy margaryną, wlewamy masę do dwóch kokilek. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. 



Print Friendly, PDF & Email
Tagi