ObiadyPrzepisy z kurczakiem

Kurczak w cieście francuskim

Jak ja się cieszę z tej pięknej wakacyjnej pogody, która wreszcie zawitała do Polski! Od razu mam więcej energii do działania, a tyle co kupiony rower towarzyszy mi w każdej wolnej chwili na dłuższych wycieczkach. Dzisiaj było dokładnie tak samo. Przygotowałam pyszny i sycący obiad, a następnie wyruszyliśmy na wycieczkę rowerową na ok. 40 km. Przygotowałam kurczaka w cieście francuskim posypanym sezamem. Mięsko wcześniej zamarynowałam i podsmażyłam, aby podczas pieczenia nie było sytuacji, że ciasto francuskie będzie od góry wypieczone, a kurczak w środku surowy.

Przepis na: Kurczak w cieście francuskim

 Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie
  • pesto bazyliowe
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki pokrojonych oliwek zielonych Fragata Stovit
  • roztrzepane jajko
  • sezam

Krok 1 

W miseczce mieszamy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, pieprz ziołowy, oliwę z oliwek oraz sól. Dwie lub trzy pojedyncze piersi z kurczaka wkładamy do marynaty na minimum godzinę czasu. Piersi podsmażamy z obu stron.


Krok 2

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, w przypadku ciasta XXL dzielimy na trzy części. Na środku każdego prostokąta nakładamy podsmażonego kurczaka. Ciasto francuskie nacinamy (jak na obrazku) i otaczamy nim kurczaka.


Krok 3

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni (aż ciasto francuskie się ładnie zarumieni).

Podajemy z pesto bazyliowym, pomidorami i oliwkami. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email