vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Kurczak po chińsku

Lubicie chińszczyznę? Jeżeli tak to proponuję pomysł na szybkie oraz niesamowicie smaczne danie, które na pewno poprawi Ci humor po ciężkim dniu- kurczak po chińsku! 🙂 Uwielbiam taki obiad: sycący, pyszny oraz bardzo łatwy w przygotowaniu. Ryż został ugotowany ze szczyptą curry, dzięki czemu całość jest jeszcze smaczniejsza. Z przepisu na spokojnie wykarmisz czteroosobową rodzinkę i jestem przekonana, że nikt po takim obiedzie nie będzie głodny.

Przepis na: Kurczak po chińsku

  Łącznie: 35 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 0,75 kg filetów z kurczaka
  • większa szczypta przyprawy do gyrosa
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,5 kg mrożonej mieszanki warzyw chińskich
  • szczypta papryki słodkiej
  • 2 saszetki białego ryżu
  • szczypta curry
  • łyżka oliwy

Kurczak po chińsku
Krok 1 

Kurczaka kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnie (ja użyłam patelni na parze) nalewamy łyżkę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kurczaka, posypujemy przyprawami. W międzyczasie nastawiamy ryż ze szczyptą soli i curry.


Kurczak po chińsku
Krok 2 

Gdy kurczak już będzie podsmażony, dodajemy mrożone warzywa (bukiet chiński), posypujemy solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Smażymy na małym ogniu około 15 minut. Smacznego!


Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close