Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Kurczak pod pieczarkową pierzynką

Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką 🙂 Wierzch farszu pieczarkowego posypałam startą mozzarellą przez co pieczarki pięknie się trzymają kurczaka i całość super się kroi. Jest to przepis idealny szczególnie dla tych co nie lubią się długo “babrać” w kuchni, a jednak nie lubią się żywić na totalnych gotowcach 🙂

Przepis na: Kurczak pod pieczarkową pierzynką

  Łącznie: 25 min 

Składniki :

  • 700 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka posiekanej natki koperku
  • 50 g startej mozzarelli

Dodatkowo:

  • ugotowane ziemniaczki z koperkiem
  • kilka liści jarmużu lub ulubiona surówka

Kurczak pod pieczarkową pierzynką
Krok 1 

Piersi z kurczaka kroimy w cienkie lecz szerokie plastry. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie nacieramy, odstawiamy na chwilę.


Kurczak pod pieczarkową pierzynką
Krok 2 

W tym czasie czosnek, natkę koperku oraz pieczarki siekamy drobno. Podsmażamy na oleju wszystkie warzywa. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.


Kurczak z pieczarkami
Krok 3 

Kurczaka smażymy z jednej strony, później przewracamy na drugą i wtedy nakładamy na każdy plaster mięsa pieczarki, a na ich wierzch mozzarellę. Smażymy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy np. z ugotowanymi ziemniaczkami, ulubioną surówką. Smacznego!


Kurczak z pieczarkami

Kurczak pod pieczarkową pierzynką

Print Friendly, PDF & Email
Tagi