ObiadyPrzepisy z kurczakiem

Kurczak na parze z mieszanką warzyw i oliwkami

Dzisiejszy obiad przygotowałam na patelni (na parze) bez dodawania jakiegokolwiek tłuszczu. Piersi z kurczaka zamarynowałam sobie wcześniej w czosnku, przyprawie do kurczaka, a także świeżym ziołom (bazylia i kolendra). Warzywa jakie dodacie zależą od waszych preferencji. Ja polecam mieszankę warzyw z talarkami ziemniaków np. z Lidla czy Biedronki.

Przepis na: Kurczak na parze z mieszanką warzyw i oliwkami

 Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka posiekanej bazylii, kolendry
  • mix warzyw na patelnię np. z ziemniakami, cukinią, kukurydzą i papryką (mrożonki)
  • oliwki zielone Fragata firmy Stovit
  • szczypta soli, pieprzu, papryk słodkiej

Wykonanie:

Mieszankę warzyw na patelnię rozmrażamy. W tym czasie piersi z kurczaka kroimy drobno, wkładamy do miseczki z przeciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy, posiekaną kolendrą oraz przyprawą do kurczaka.

Na patelnię (lepszą teflonową, do gotowania na parze) przekładamy naszego zamarynowanego kurczaka, dusimy pod przykryciem. Następnie wsypujemy rozmrożone warzywa, pokrojone oliwki, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Podlewamy opcjonalnie 1/2 szklanki wody. Po ok. 20-25 minutach danie jest gotowe. Smacznego!


Kurczak na parze z mieszanką warzyw i oliwkami

Kurczak na parze z mieszanką warzyw i oliwkami

Print Friendly, PDF & Email
Close