Dania jarskieKonkursyObiadyPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneZupy

Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym.

Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym.

Ja swój kulebiak przygotowałam nie na cieście kruchym, lecz na cieście drożdżowym. Do farszu dodałam kiszoną kapustę, suszone podgrzybki, pieczarki, zaś wierzch udekorowałam gwiazdkami z ciasta kruchego. Powycinałam je za pomocą specjalnej foremki i po upieczeniu wypiek wygląda na jeszcze bardziej świątecznie! Taki kulebiak może bez problemu zastąpić zwykłe paszteciki, a kroi się go jak każdą roladę 🙂

Co pasuje najbardziej do takiego kulebiaka? Oczywiście domowy, tradycyjny barszcz czerwony, o intensywnym smaku, kolorze i zapachu!

Do przygotowania tego przepisu użyłam genialnych produktów Ambition jak garnki ze stali nierdzewnej Loremis,  a także noży kutych Titanium (wykonanych z wysokiej jakości nierdzewnej stali, odpornych na ścieranie, rdzę i przebarwienia).

Finalne zdjęcia drożdżowego kulebiaka i barszczu zaprezentowałam w zastawie stołowej Fala firmy Ambition. Genialnie się prezentuje i jest bardzo uniwersalna. Klasyczna elegancja linii Fala świetnie sprawdzi się zarówno podczas wyjątkowych okazji jak i codziennego stosowania. To idealna oprawa świątecznego obiadu czy wspólnej kawy ze znajomymi.

Nic tak nie podkreśla urody stołu, jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Porcelana Ambition Fala łączy w sobie te cechy, dzięki którym ważne uroczystości oraz rodzinne spotkania są tak niezapomniane. Co więcej, są też bardzo uniwersalne i pasują do każdego stylu kuchni, czy to nowocześniejszej, czy bardziej klasycznej.

Zestaw zawiera:
6 x talerz obiadowy 24,5 x 24,5 cm
6 x talerz do zupy 22 x 22 cm
6 x talerz deserowy 21 x 21 cm

Ty też możesz mieć taki zestaw obiadowy Fala marki Ambition! Poniżej zadanie konkursowe!! 🙂

Naczynia można myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej.

Marka Ambition to niewątpliwie synonim piękna i elegancji. Niebanalne, zawsze podążające za duchem czasów wzornictwo i naprawdę duży wybór to najmocniejsze strony. Wśród produktów można znaleźć zarówno linie nowoczesne, o odważnej stylistyce, jak i zawsze elegancką klasykę. Produkty wykonane są z dbałością o każdy szczegół, używane są tylko najlepsze materiały.

Pod przepisem znajduje się konkurs w którym do wygrania będą 3 komplety zastawy stołowej Ambition! Serdecznie zapraszam do wzięcia w nim udziału 🙂

Przepis na: Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

Czas przygotowania Łącznie: 20 min

Liczba porcji Liczba porcji: 6-8

Składniki:

KULEBIAK:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 80 g masła

Farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku)

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • opcjonalnie kruche gwiazdki na wierzch: 100 g mąki, 1 żółtko, 50 g masła, szczypta soli i pieprzu

BARSZCZ CZERWONY:

  • 4 l wody
  • 250 ml zakwasu buraczanego (np. domowego lub ze sklepu)
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Kulebiak z kapustą - przygotowanie

Do kubka wsypujemy świeże drożdże, cukier, 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.


Krok 2

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 2(Deska do krojenia /podstawka z silikonowymi nóżkami Greta AMBITION)

Drożdżowy rozczyn mieszamy w większej misce wraz z rozpuszczonym masłem, pozostałym mlekiem, mąką, solą, a także żółtkami. Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 5 minut i odstawiamy na 45 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.


Krok 3

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 3 (garnek Loremis AMBITION)

W większym garnku nalewamy wodę, dodajemy natkę pietruszki, gotujemy. Do wywaru dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze części buraki, marchewki, pietruszkę, liście laurowe, ziela angielskie, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas oraz sok z wyciśniętej cytryny lub kwasek cytrynowy i gotujemy jeszcze przez minimum 30 minut. Zupę jeszcze doprawiamy według smaku.


Krok 4

Kulebiak z kapustą przygotowanie 4Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy do ich przestudzenia.

[/three_fourth_last]

Krok 5

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 5 (nóż kuty Titanium AMBITION)

Cebulkę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.


Krok 6

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 6

(Patelnia Silverstone 28 cm AMBITION)

Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę wraz z czosnkiem. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i suszone grzyby. Dodajemy także kapustę i wlewamy 1/2 szklanki wywaru z odcedzonych suszonych grzybów. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut.


Krok 7

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 7

Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i na ich środek nakładamy równo farsz (na boki ciasta nie nakładamy farsz, aby łatwiej się brzegi skleiły). Zwijamy jak roladę, dokładnie łączymy.


Krok 8

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 8

Każdą roladę przekładamy do keksówki, smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie przygotowujemy kruche gwiazdki: mąkę, żółtko, zimne masło oraz sól mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy foremką gwiazdki.


Krok 9

Kulebiak z kapustą - przygotowanie 9

Te gwiazdki nakładamy na roladę, lekko dociskamy i je również smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec przez 28-32 minut w temp. 180 stopni. Kroimy dopiero gdy przestygnie i podajemy solo lub z barszczem. Smacznego!


Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

Kulebiak z kapustą kiszoną

Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony 2

Kulebiak z kapustą 3

Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony 3

Zadanie konkursowe brzmi:

„Pokaż na zdjęciu oraz podaj przepis na Twoje sprawdzone danie świąteczne, które gości na Twoim wigilijnym stole już od wielu lat”

 

Nagrody to:

  • 3 osoby otrzymają zestaw obiadowy Fala marki Ambition (taki sam jak na moich zdjęciach powyżej)

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest marka Ambition.
  2. Odpowiedzi konkursowe należy zgłaszać pod tym postem.
  3. Aby wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod wpisem na blogu udzielić odpowiedzi na zadanie konkursowe, które brzmi: „Pokaż na zdjęciu oraz podaj przepis na Twoje sprawdzone danie świąteczne, które gości na Twoim wigilijnym stole już od wielu lat”
  4. Udzielając zgłoszenia należy wpisać swój adres e-mail, który pomoże skontaktować się ze zwycięzcą.
  5. Czas trwania konkursu: od 07.12.2018 do 25.12.2018 r. do godz 23.59.
  6. Jedna osoba może dodać więcej niż jedną odpowiedź konkursową.
  7. Przy wprowadzeniu swoich przepisów proszę o wpisanie swojego emaila, aby później łatwiej było się skontaktować ze zwycięzcą.
  8. Zwycięzca zostanie wybrany przez Po prostu pycha.
  9. Uczestnicy wyrażają zgodę na wykorzystanie ich przepisów, zdjęć oraz danych osobowych przez Sponsora nagród.
  10. Nagrodą dla trzech osób jest zestaw obiadowy Fala marki Ambition.
  11. Wyniki konkursu pojawią się na blogu do 10 dni od daty zakończenia konkursu.

 

Print Friendly, PDF & Email
Close