CiasteczkaSłodkości

Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem

Kruche rożki serowe przypominają troszkę ciasteczka półfrancuskie. Nadziałam je małymi kawałkami jabłek oraz odrobiną konfitury z brzoskwiń. Są rewelacyjne w smaku. Kruche, maślane oraz rozpływające się w ustach. Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.

Przepis na: Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem

 Łącznie: 45 min

Składniki:

  • 200g maki pszennej
  • 200g masła
  • 200g twarogu
  • 32g cukru wanilinowego
  • 1 jabłko
  • konfitura z brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Krok 1 

Mąkę, miękkie masło, cukier waniliowy oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego nakładamy mały kawałeczek jabłka oraz gęstą konfiturę z brzoskwiń.


Krok 2 

Zlepiamy ciasto pośrodku.


Krok 3

Ciasteczka układamy równomiernie w ostępach. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi