vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięskiem – idealne! Uwielbiam je szczególnie w połączeniu z czerwonym barszczykiem. Rzadko je przygotowuję, a szkoda bo są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Mięsko na farsz najlepiej wcześniej ugotować w rosole. Gdy ostygnie zmielić w maszynce do mięsa wraz z dodatkami (ja zmieliłam dwa razy, aby miało jeszcze bardziej zwartą konsystencję) i rozsmarować na naleśnikach. Szybka panierka, smażenie kilka minut i ten pyszny obiadek gotowy! 🙂

Przepis na: Krokiety z mięsem

  Łącznie: 30 min + czas na ugotowanie mięsa

Składniki:

Ciasto:

  •  230 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • 50 dag ugotowanego mięsa (wołowo-wieprzowe) np. z rosołu
  • 2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:

Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Mięso wraz z marchewką należy zmielić w maszynce do mięsa, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na patelni. Dodać do mięsa razem z tłuszczem na którym się smażyła. Następnie całość wymieszać. Nakładać równomiernie na każdy naleśnik po ok. trzy – cztery łyżki farszu. Boki naleśników składać do środka i zwijać niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Każdego zwiniętego naleśnika zanurzyć w roztrzepanych lekko widelcem jajkach a następnie w tartej bułce. Smażyć z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu, do zrumienienia.


Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close