Bez pieczeniaciasta parzoneCiasta z owocamiSłodkości

Kremówka na herbatnikach z truskawkami (bez pieczenia)

Szybka kremówka bez pieczenia? To możliwe! Co więcej może wyjść naprawdę świetna w smaku. Swoją kremówkę wykonałam na domowym kremie budyniowym waniliowym. Całość została przełożona maślanymi herbatnikami. Ja dodałam do swojej kremówki pokrojone truskawki, ale równie dobrze możecie je pominąć i bedzie równie smaczna 🙂 Wykonałam ją w mniej niż 30 minut. Ważne, aby budyń waniliowy całkiem przestygł i wtedy dopiero miksujemy go z masłem. Ciasto także należy schłodzić w lodówce, aby się pięknie kroiło.

Przepis na: Kremówka na herbatnikach z truskawkami (bez pieczenia)

 Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 1250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 220 g cukru białego
  • 64 g cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 400 g herbatników maślanych
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Krok 1 

Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, sypkim proszkiem budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Odstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia. Masło ucieramy na wysokich obrotach na jasny puch. Gdy budyń będzie całkiem zimny, wtedy dodajemy do masła po łyżce budyniu, aż powstanie jednolity krem.


Krok 2

Herbatniki nakładamy na spód foremki (u mnie foremka o wymiarach 18 x 30 cm). Następnie nakładamy 3/4 kremu budyniowego, wyrównujemy wierzch.


Krok 3

Truskawki kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy nimi krem.


Krok 4

Na truskawki nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i wierzch ciasta nakładamy pozostałe herbatniki. Posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


 

 

Print Friendly, PDF & Email