Kremówka idealna

4.3/5 (52 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min

Kremówka idealna

Szukasz przepisu na idealną kremówkę? Ten właśnie taki jest! Cały jej sekret opiera się na idealnym kremie budyniowym, który przygotowuję zawsze na bazie jajek (głównie żółtek), mleka, laski wanilii. Robię kremówkę dość często, zawsze wychodzi idealna. Używam gotowego ciasta francuskiego ponieważ z ręką na sercu jakoś nie mam cierpliwości do robienia domowego ciasta lecz czasami mi się to oczywiście zdarza. Myślę, że macie podobnie 🙂 Taka cieplutka kremówka do popołudniowej kawusi stanowi połączenie idealne!!!

Przepis na: Kremówka idealna

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 g cukru białego
  • 32 g cukru waniliowego lub laska prawdziwej wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 ciasta francuskie
Wyślij emailem

Kremówka idealna - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.

W tym czasie pieczemy gotowe ciasta francuskie według wskazań producenta.

W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy po łyżce gęstego budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.

Gdy ciasta francuskie przestygną to nakładamy krem, przykrywamy drugim ciastem francuskim, oprószamy wierzch cukrem pudrem.


Kremówka idealna

Kremówka idealna

Kremówka idealna

Kremówka idealna

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
S.
S.
6 lat temu

Poraz setny czytam ten przepis… Nie wiem dlaczego mój krem nie zgestnial 🙁

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  S.

Da się go jeszcze uratować! 🙂 Jeżeli nie zgęstniał to proszę w 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do ponownie zagrzanego kremu. Powinno się udać, a jeżeli nie to krem należy wykonać od nowa i dodać trochę więcej mąki niż jest w przepisie.