vitamoc blendery
vitamoc blendery
Na słono

Krem z pieczarek

Jak ja uwielbiam takie zupki w te zimne dni, a w szczególności stan kiedy po ich zjedzeniu robi się tak cieplutko w żołądku. Dzisiejsza propozycja – krem z pieczarek, z dodatkiem groszku ptysiowego. Pyszna, sycąca zupka, która z całą pewnością skradnie Twoje serce. Głodny na samą myśl? Koniecznie ją wypróbuj!

Przepis na: Krem z pieczarek

  Łącznie: 45 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1,5 litra wody
  • 1/3 marchewki
  • 3 większe ziemniaki
  • natka koperku
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy

Krem z pieczarek
Krok 1 

Zaczynamy od bulionu. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy vegetę, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, natkę koperku, pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy około 20 minut.


Krem z pieczarek
Krok 2 

W tym czasie na oliwie smażymy pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy na małym ogniu, mieszamy.


Krem z pieczarek
Krok 3 

Pieczarki powinny zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki do bulionu- część z nich możemy zostawić z boczku i dodać je na końcu już do zblendowanej zupki. Do szklanki nabieramy pół szklanki bulionu, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku.


Krem z pieczarek
Krok 4

Blendujemy na jednolity krem. Smacznego!


Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close