Zupy

Krem z dyni – najlepszy!

Sezon dyniowy w pełni! Ja dzisiaj kupiłam swoją pierwszą dynię piżmową i chciałam ją wykorzystać jak najlepiej i jak najsmaczniej. Przygotowałam niesamowicie aromatyczną zupkę, a mianowicie krem z dyni. Wyszła bardzo kremowa, a także intensywna w smaku dzięki zagęszczeniu jej słodkimi batatami, mleczkiem kokosowym oraz świeżej natce kolendry, która tu pasuje wręcz idealnie.

Przepis na: Krem z dyni – najlepszy!

 Łącznie: 90 min

Składniki:

  • 500g dyni
  • 2 l wody
  • 1 marchewka
  • 2 małe bataty
  • 2 ziemniaki
  • natka świeżej kolendry
  • natka świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta ostrej papryki lub ostrej papryczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy

Wykonanie:

Do wrzątku dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, bataty, ziemniaki, pokrojoną marchewkę, natkę kolendry, pietruszki. Przyprawiamy solą, curry, papryką ostrą, pieprzem i gotujemy przez godzinę. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, śmietankę kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na minimum 10 minut, aby lekko przestygło. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub keksem śmietany.

Smacznego!


Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyni

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close