Krem z dyni – najlepszy!

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Krem z dyni

Sezon dyniowy w pełni! Ja dzisiaj kupiłam swoją pierwszą dynię piżmową i chciałam ją wykorzystać jak najlepiej i jak najsmaczniej. Przygotowałam niesamowicie aromatyczną zupkę, a mianowicie krem z dyni. Wyszła bardzo kremowa, a także intensywna w smaku dzięki zagęszczeniu jej słodkimi batatami, mleczkiem kokosowym oraz świeżej natce kolendry, która tu pasuje wręcz idealnie.

Przepis na: Krem z dyni – najlepszy!

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 2 l wody
  • 1 marchewka
  • 2 małe bataty
  • 2 ziemniaki
  • natka świeżej kolendry
  • natka świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta ostrej papryki lub ostrej papryczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy
Wyślij emailem

Krem z dyni – najlepszy! - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Do wrzątku dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, bataty, ziemniaki, pokrojoną marchewkę, natkę kolendry, pietruszki. Przyprawiamy solą, curry, papryką ostrą, pieprzem i gotujemy przez godzinę. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, śmietankę kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na minimum 10 minut, aby lekko przestygło. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub keksem śmietany.

Smacznego!


Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyni

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments