Sezon dyniowy w pełni! Ja dzisiaj kupiłam swoją pierwszą dynię piżmową i chciałam ją wykorzystać jak najlepiej i jak najsmaczniej. Przygotowałam niesamowicie aromatyczną zupkę, a mianowicie krem z dyni. Wyszła bardzo kremowa, a także intensywna w smaku dzięki zagęszczeniu jej słodkimi batatami, mleczkiem kokosowym oraz świeżej natce kolendry, która tu pasuje wręcz idealnie.
Przepis na: Krem z dyni – najlepszy!
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 l wody
- 1 marchewka
- 2 małe bataty
- 2 ziemniaki
- natka świeżej kolendry
- natka świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta ostrej papryki lub ostrej papryczki
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml mleczka kokosowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- groszek ptysiowy
Zobacz również:
Krem z dyni – najlepszy! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do wrzątku dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, bataty, ziemniaki, pokrojoną marchewkę, natkę kolendry, pietruszki. Przyprawiamy solą, curry, papryką ostrą, pieprzem i gotujemy przez godzinę. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, śmietankę kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na minimum 10 minut, aby lekko przestygło. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub keksem śmietany.
Smacznego!
Komentarze